test

ГОРСКО УЧИЛИЩЕ

Това ни е първата и много обичана приключенска програма, която създадохме преди вече, цели 10 години. Тя помага на младите приключенци да направят първите си плахи стъпки към опознаването на природата. Цяло лято неуморно ходим из горските пътеки и с любопитство откриваме и научаваме как да прекарваме времето си там с наслада. Гората винаги е пълна с изключително интересни неща за правене. Всяка една разходка може да се превърне в изследователска експедиция, всяка поляна с горски плодове става открито ненадейно съкровище, всяко дърво предлага приключенско катерене и изпробване на смелостта, всяка хралупа е тунел към друг свят, всяка буболечка е тема на задълбочена научна дейност, всяка тревичка, цвете, листо и шишарка са безценен предмет на изкуството. Всяка река е като буйно море и предлага купчина възможности да си измокриш панталоните. Можеш да търсиш златни песъчинки или да ловиш риби с голи ръце или просто да изпробваш ловкостта си, скачайки от камък на камък. Всяка поляна е идеално място за построяване на крепост и за сготвяне на любими храни на огън, всяка чешмичка е безценен дар за пътешественика. Всяка тъмна гора е повод за поява на мистериозни митове и легенди.

Всяко съзрято животно, птица или насекомо е свръх преживяване и запълва поне три седмици, постоянно говорене по темата, за очите, козината, пипалата, размера… Пък всичките ти приятели, с които си се запознал по време на това приключение, остават завинаги в сърцето ти, защото са ти пазили гърба, преживели сте заедно всичко това и сте го споделили, плакали сте си един на друг, заради мокрите крака, раничката на коляното или загубения дъждобран, изсипания сандвич, трудния мост, стръмната пътека, далечния връх. Подкрепяли сте се, помагали сте си, смяли сте се прегърнати на всичките си неудачи.

Учене чрез преживяване

Тази година ще продължим да реализираме всички тези приключенияя и още много други, по метода „Учене чрез преживяване“. Най-ценното знание е това, което сме добили чрез правене. Ще се учим да говорим един с друг и да се изслушваме, да си помагаме и да сме състрадателни един към друг. Ще се научим да се доверяваме на собствените си възможности и да преценяваме колко можем, ще се научим да мислим креативно и да впрягаме тези мисли и креативност в действие. Няма да е никак лесно, но пък ще е предизвикателно и интересно!

За група и за възраста на децата

Програмата е подходяща за деца от 4 години. Участниците обичайно са по 8  в една група, придружени от двама тренера. Всяка седмица ще можете да се запознаете с точната програма във фейсбук групата ни „Тренелариум“. Имайте предвид, че ние провеждаме програмите си независимо от метеорологичните условия, затова са възможни промени в последния момент. Не забравяйте да осигурите необходимите резервни вещи, дори шапка и ръкавици, независимо дали е горещо лято. В планината времето се променя за минути и е важно да сме подготвени. Високите обувки дават свобода на движение и спокойствие на децата, в планината. Предпазват от ужилване от насекоми, както и от изкълчване по неравните пътеки. Дългият панталон пази коленете от многократните падания, връхната дреха шапката са  от първостепенно значение. Вода, храна и любопитство, това са останалите необходими неща! 🙂

Ден 1 - Турист

Децата усвояват различни знания и умения за престой, поведение и ориентиране в планина. През този ден правим лек преход, посещаваме природонаучните центрове в планината и децата се учат как се използва карта и компас. Запознават се с работата на планинските спасители и правят симулативна спасителна акция. Правим си огън и си готвим на него.

Ден 2 - Алпинист

През този ден децата се запознават с катеренето на скали. Ползване на алпийска екипировка, начини на осигуряване, алпийски възли, пускане на рапел, техники на катерене по скали. Тук включваме и изграждане на бивак и техники за оцеляване в непредвидими условия.

Ден 3 - Пътешественик

Посещаваме интересни места и изследваме тяхната природа, история и забележителности.
Пример: Пещера Съева дупка, пещера Леденика, пещера Проходна, където научават за строежа на скалите.
Земенски пролом, Балчин бани – Цари мали град, Рилски манастир, Клисура, Копривщица, местност Урвич – научават исторически факти.
Драгоманско блато – децата научават за биоразнообразието в света на влечугите, насекомите, птиците и животните, техните навици и начин на живот.

Ден 4 - Приключенец

Този ден е посветен на приключенски казуси и игри и посещение на въжена градина.

Ден 5 - Плувец

След тази „тежка“ програма идва ред и на заслужена „почивка“.  Отиваме на басейн в с. Рударци, Корали в с. Панчарево или комплекс Котвата в Сапарева баня. Там децата се учат на различни водно – спасителни техники, който има нужда от урок по плуване го получава от учител по плуване.

През този ден правим лексикон на преживяното, през това време децата показват нещата, които са научили от изминалата седмица и получават своите стикери.

Час на тръгване - 08:30ч.
Час на връщане в София – 16.45ч.
Цена на курса - 300лв. за пет дни
Цена за един ден - 70лв.
Записване най-късно една седмица преди избраната от Вас дата!

Възрастови групи:

Първа група: 4-6 години
Втора група: 6-12 години
Трета група: 12-17 години

нека да си сверим календарите 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

Свържете се с нас за повече информация

КОНТАКТИ