Уиндсърф и Кайтсърф на остров Лимнос юли 2023 г.

Лимнос Юли 2023

Всичко това беше напът да се случи наполовина, заради километричната опашка на границата на отиване. Бяхме на косъм! Добре, че косъмът „потръгна“ и минахме в точния момент, за да не изпуснем ферибота.

През лятото, заради много хората, гърците го раздават малко „сега, сега“ 😊 и бяха направили дублиране на резервации за билетите на ферибота, на над 20 коли.

Коръбът беше препълнен, дори накараха Тренера да паркира на забранено за паркиране място.

Останалото е вятър, чайки, тук-там делфини и два пудела, които блажено също се клатушкаха на палубата. А гръцките чайки май ядат солети, орео бисквити и кифли.

 

Пристигането на острова беше романтично по залез, а вечерята дълго чакана. Опъването на палатки се случи по тъмно, добре, че някои бяха тренирали в хола вкъщи и помагаха на тези, на които им беше за първи път. 😊

Понеделник

Стартирахме с опознаване на близката баничарницата за закуска. Всякакви вкусотии красяха витрините и ние на се двоумихме дълго над избора си, а на площада забелязахме танцуващ човек с тонколона на рамото си, който впоследствие стана наш скъп приятел.

След добре познатото ни „кръгче“ за запознаване, си знаем имената, както и знаем кое ще е нашето “тайно приятелче”, за което ще се грижим тайно, през целия престой.

 

В къмпинга Стани – нашият домакин, ни запозна с правилата на лагеруващите, а Марто и Жени – с правилата на тренелариумци – много важни неща, които записахме в нашия общ дневник, и които ще ни помогнат за едно приятно съжителство. Продължихме с опознаване на екипировката, опознаване на вятъра, водата и възможностите за сърф.

След инструкциите всички бяха във водата, и пробваха да подкарат дъските или да вдигнат кайт крилото.

След няколко часа някои от нас вече караха!

Инструктурите бяха зашеметени, а сърфистите – опиянени от емоции и забава!

На вечеря пренебрегнахме всякакви електроники и се съгласихме това да е така занапред. Както и да бъдем толерантни и да започнем да се храним едва когато всички имат пред себе си храна. Започваме да се чувстваме като едно цяло 🙂

Вторник

Вече знаем къде е закуската, всеки ден опитвахме нови гръцки вкусотии. След сутрешна загрявка, на лостове и кайт барове, както и състезание по набиране и лицеви опори, всички бяха във водата.

Уинд сърфистите тренираха ъпуинд завоите си, а кайт сърфистите – боди драг. Вятърът е доста силен, затова днес ползваме  по-малки крила. Направихме повече от 3 часа във водата и задобрявахме с всяка следваща минута.

След вкусен обяд в кемпа и заслужена почивка, отидохме в един друг залив да скачаме от скали!

Някои скачаха без да се замислят, а на други им трябваше съвсем малко време, за да се престрашат и да осъзнаят, че “то било много яко!”

Скачахме по двама, трима, танцувахме на скалите. След това-естествено хапнахме сладолед !!

Е, естествено и пица за вечеря!! А когато се прибрахме в кемпа, си измихме зъбите на страхотен лунен залез, с червена, пълна луна, която може да се види само след цял ден каране и лудории на гръцки остров. 😊

Сряда

След закуска видяхме, че вятърът не е достатъчен засега, но оползотворихме времето като се учехме да разчитаме прогноза.

След това – облякохме бански, ликри, неопрено и влязохме във водата!

В карането на уиндсърф вече почти изглеждахме като про-та, а при кайта -маневрирахме с крилото все едно цял живот сме го правили 🙂

Кайтистите от групата на напредналите, вече порят смело вълните. По-новите кайтисти се гордееха със своя перфектен боди-драг 😉

Следобяд купонът продължава – отидохме да си вземем гирос, а докато чакахме – решихме да потанцуваме с нашият музикален приятел на площада – Ваггелис 🙂

След това отпрашихме към Призрачния град!

Цял град в руини и графити, както и залеметяваща гледка на залива и … нашия кемп 🙂

Представяхме си как са живяли хората в изоставения хотел и как са си поръчвали по питие на изоставения бар.

Заслужен гирос XL на залез и … партито продължава!

В кемпа имаше троен рожден ден с музика,танци и светещи пръчици! С тях си правехме мечове, гривни, обеци и какво ли още не.

Въртяхме светещи пойове, и правихме нощно къпане, естествено светещо и цветно 🙂

Четвъртък

Има прогноза за вятър, затова закуската идва директно в кемпа. Закусихме и влязохме за каране.

Всички имахме невероятен напредък и удоволствоето от карането се увеличава, въпреки натрупаната умора.

Слънцето е жарко, но желанието към сърфа ни гори отвътре още повече! Обядът също пристигна директно в кемпа, всички ядохме, като невидели.

След почивката се отправихме към още едно тайно съкровище – изоставена военна база с кръгла хеликоптерна площадка, с 360градусува гледка наоколо.

Успяхме да постигнем споразумение къде е север и къде – юг, както и да локализираме Самотраки, Гьокчеада.

Направихме си готини, ветрени снимки, пяхме саундтрака на Титаник, насладихме се изцяло на гледката.

Вечерята, отново беше заслужена, подправена с любовни трепети и клюки 🙂 Преговорихме програмата за следващия, безветрен ден и напазарувахме продукти за закуска.

Петък

Когато няма вятър е време за приключения.

Отправихме се към Керос, за да видим как изглежда една голяма сърф станция, а тя наистина е впечатляваща!

И толкова много дъски!

Марто ни обясни правилата за предимство във водата, видяхме нагледно пауър зоните при кайта, след което се отправихме на пътешествие със SUP до едно параклисче. На връщане от него, вече сме със самочувствието, че можем да подкараме и още един вид дъска. 😊

След Керос посетихме нашия приятал Хари и прекрасния му ресторант. Той, отново ни приготви вкусни манджи за обяд.

След това – дестинация Мирина!

Страхотно градче, в което всъщност, ни стовари фериботът миналата неделя. Посетихме крепостта в главния град на острова, която се оказа естествен хабитат на сърнички и козички.

Въпреки жегата, си поговорихме и с тях 😉 а Неда ни черпи със сладолед за именния си ден 😊

След това – магазинчета, подаръчета, джунджурийки и – ресторантче с октоподчета 😊 На някои, яденето на октопод им беше за първи път!

Посрещнахме си и Тренера, който се върна, за да ни прибере към София. И за край на вечерта видяхме тройна падаща звезда, нищо че, досега някои ги мислеха за мит. За капак – огромен паяк в тоалетната ! 😊 Добре, че има две тоалетни 😊

Събота

Снощи си легнахме с надежда за каране, осланяйки се на прогнозата. Но както понякога става – прогнозата ни предаде. За сметка на това, оползотворихме времето с труд и техника за подаръчета на тайните приятелчета. Правихме гривнички от специално въженце, понаучихме някои катерачни възли, а Марто положи основата на една традиция – рязахме, дялкахме, шкурихме и си направихме дървени сърфчета като герданчета или гривни.

Вятърът подухна за уинд сърфистите, а кайт сърфистите се учиха как да се самоспасяват във водата.

След като, си изядохме цялото вкусно пастицио за обяд и всички казахме довиждане и благодаря на Стани, Кика, Марто 2 и морето, се отправихме към последното приключение за този лагер на Лимнос – пустинята, изоставения танк и срещата на зимните дъски с горещия пясък – сандбординга.

Спускахме се с дъски от сноуборд по дюните на втората по големина пустиня в Европа! Е, не само с дъски, спускахме се и на търкало, по колене, по дупе или шейни 🙂 Залезът ни изпрати целите опесъчени, а на беседката ни чакаше вкусна споделена пица. Заформихме кръгче, споделихме впечатления, емоции, чувства и ръчно изработени подаръчета за тайните ни приятелчета. Осъзнахме колко бързо е изминала седмицата,  но колко много сме се сближили и опознали. Вече не сме срамежливите и сковани човечета от първия ден, а сме открити и усмихнати приятели, които могат да разчитат един на друг, да споделят вълнения, и тайничко се надяват да се видим пак.

Неделя

Надпреварвахме се кой да стане по-по-най-рано, но в крайна сметка всички станахме просто, рано. Отпътувахме за ферибота по изгрев и с лека носталгия. По колите си разменяхме телефонни номера, мечтаехме за душ и легло с чаршафи, но в сърцето ни останаха вълните и вятъра, и новите приятелства <3 Чудно е как един обикновен гръцки остров може да направи толкова много за 11 необикновени човечета.

Още снимки от приключението ни, можете да видите тук!