Трявна – Царствени земи

Какво ще правим:

Изследване на пещери, велопреходи и пешеходни маршрути, ориентиране в пресечен терен, посещения на забележителности, приключенски игри и игри за комуникативни умения.

Място на провеждане на програмата:

гр.Трявна, с.Престой, природен парк „Българка“

Това приключение ще ни отведе в Трявна – този красив град с бели възрожденски къщи, върху които са накацали каменни плочи, наместо глинени керемиди. Легендите за Трявна са интересни и все царствени.

Разположен в Централна Стара планина, град Трявна е подходящо място за планински туризъм. До двата върха в района на Трявна – Голям Кръстец (2034 м) и Бъзовец (897 м) има обозначени туристически пътеки. На върховете са изградени параклиси – „Св. Иван Рилски“ и „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“. В района са изградени кътове за отдих и заслони.

Други маркирани маршрути има на територията на природен парк „Българка“, който обхваща част от територията на Трявна и Габрово.трявна

Пътеводител на програмата по дни:

Ден първи

Настаняване – с.Престой (4км от Трявна в полите на Природен парк „Българка“). Ще нощуваме в планинска вила с прекрасна гледка към Старата планина (в античността Хемус). Следва обяд и запознаване с програмата – Опознаване и разходка из околносите  – посещение на с. Станчов Хан и късноантичната крепост, която носи следи от обитаване в периода XII в.пр.н.е

GPS: N42° 48′ 10.0″ E25° 34′ 42.8″ – Сухата пещера
GPS: N42° 48′ 08.1″ E25° 34′ 40.3″ – Мократа пещера
GPS: N42° 48′ 09.2″ E25° 34′ 44.2″ – Крепост (кула)

Вечерта – екипни и забавни игри, свободно време, дискусия на тема безопасност .

Ден втори

Ще се разделим на 2 групи – Вело и Пешеходна

Началната ни точка ще е гара Трявна: „Да, гара и Да, влак!“ 🙂

Този път приключението ни ще е допълнено от пътуване с влак, който минава през сърцето на Балкана. Много хора смятат гледките от влаковете, преминаващи през района, за едни от най-живописните и пленяващи в страната.

Маркировката – Зелена

Продължителност – 2.5 / 3 ч.

Пешеходната ни група, ще стигне до гара Кръстец – това е втората по височина железопътна линия в страната. Тук се намира и участъкът с най-голям наклон в българската железопътна мрежа. Крайната цел е връх Кръстец. Според едно старо предание, мястото носи името Кръстец заради многото кръстове на духовни лица, придружаващи шествието по пренасяне мощите на Свети Иван Рилски. Там мощите са престояли седем дни, след което шествието е продължило за Търново, където мощите са положени в построената за тази цел църква на хълма Трапезица.

Пътеката тръгва от гара Кръстец, изградени са кътове за отдих.
На мястото, където са нощували мощите е изграден параклис, който сега е възстановен и носи името на светеца. Около гара Кръстец има разнообразни  маркирани маршрути.

Вело група

Продължителност: 4 – 5 часа
Цвят на маркировка: Червен

Екопътеката започва от спирка „Бъзовец”, недалеч от гара Кръстец и върви по билото на Стара планина. Тук се намира възстановения параклис „Вяра, Надежда и Любов”. От спирката пътеката се изкачва стръмно в северна посока и набира височина по реброто на едноимемнния връх Бъзовец ( 897 м. н.в.) , от чието плоско чело се откриват прекрасни гледки във всички посоки. По – нататък пътеката се спуска към „Панорамната тераса“ с изглед към няколко живописни старопланински махали. Бъзовец е железопътна гара, от която започва пътеката, дълга няколко километра и доста стръмна. По пътя има заслон, места за отдих, информационни табели и параклис. На 4 км се намира х.Българка и „Виканата скала“ (Иван Вазовата скала). Малко преди смъртта си, народният поет Иван Вазов е посетил района и е бил омаян от невероятната природа на Стара планина и пленяващата панорамна гледка, която се открива от „Виканата скала“ към Предбалкана.

Оттук следва стремглаво спускане – 950м денивелация, 14.5 км отсечка до гара Плачковци, оттам до гара Трявна, при наличието на сили и до село Престой, където денивелацията е по 100м на 1км 🙂Парк Българка

Вечерта на 31 октомври по традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите за лакомства – ние, ще се възползваме от това събитие и ще проверим дали съседите имат излишни бурканчета с мед или домашно сладко. 🙂

Ден Трети

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери.

Какво по-добро място от Трявна, за да си припомним малко история?! Малкият планински град е  известен  най-вече със запазената си,  възрожденска архитектура, с множеството музеи и паметници, Тревненската художествена школа и много други. От по-значимите забележителности в Трявна са: Часовниковата кула, Старото школо, Гърбавия мост, църквата „Свети Архангел Михаил“, Даскаловата къща, Славейковата къща, музей на иконата, музей на азиатското и африканско изкуство, Райковата къща и много други. Наистина, списъкът на значимите, за българите обекти, е сякаш безкраен. А Трявна е съвсем малък град с не повече от 10 000 души население.

Много приятен и интересен за разходка град, особено в старата си част. По занаятчийската уличка можем да се докоснем до автентични, авторски, тревненски творби; къщите в архитектурния резерват са запазили автентичния си вид с резбарските работилници и дюкяни, а покривите са с каменни плочи.

Преди да се отправим обратно към София, ще опитаме домашна лимонада и легендарното Бяло сладко. Така след това приключение, ще сме заредени и с желание да се върнем отново, защото много „тайни крие Балканът и много въпроси чакат отговорите си“…

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 360 лева

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, транспорт и застраховка.

Дата за провеждане: 30 октомври – 1 ноември 2020 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 10 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.