Тренелариумско Ком - Емине: продължението

Както написа Киреца в своята история за началото на това приключение – „Тръгнахме на дълъг път с много неизвестни. Всеки взе едно камъче от връх Ком. Мечтата ни е да успеем да го хвърлим в морето догодина“.

Пътят е дълъг, изпълнен с трудности, много натежали крака, схванати рамене, пришки, много споделени мигове, много разказани истории, за да не се усеща пътя, много смях, много звезди, много красиви гледки, много боровинки.

Истинско изпитание, изпитание за издръжливостта, смелостта, търпението, чувството за хумор, доверието, приятелството.

Наградата е прекалено лична и съвсем изстрадана. Търсеното на смисъла и въпроса „Защо го правя“, ще мъчи главите ни всяка вечер, а всяка сутрин ще сме отново изпълнени с енергия.

Да си кажем „Аз мога“ е може би най-силната фраза, която движи човешкото същество напред.

И така, ето какво ни очаква в тазгодишното продължение.

Миналата година стигнахме до хижа Кашана, тази година продължаваме от там.

Пътеводител на програмата по дни:

Етап 1 ПЕША , Ден 1

В първия ден, ще прегледаме багажа, ще оставим ненужното, ще направим план за действие и поемаме по първата част от големия план: пътуваме с бус до хижа Кашана.

Оттам тръгваме пеш през невероятните върхове Свищиплаз, Паскал, Картала. Ще завършим със спускане към хижа Момина поляна, където ще нощуваме.

Хижа Кашана – хижа Момина поляна.

Трасето е +1140м. денивелация и с дължина 18 км.

Ден 2

Леко разтягане на схванатите мускули, закуска и следващия етап е:

Хижа Момина поляна – хижа Ехо.  25км. с +1600м. денивелация

Единот най-красивите билни етапи на западните части на Централен Балкан.

Върховете Картала, Тетевенска Баба, Братаница, Болуваня, Вежен, Юмрука, както и скалистия рид „Старопланинско конче“ ще ни предоставят гледки, които трудно можем да опишем.

А след тях, вечеря, огънче, разкази, звезди… знаете как е ! 😊

Ден 3

Продължаваме с един от най-красивите планински преходи в България. Гледките към Южна и Северна България спират дъха. Неусетно ще изминат краката ни това трасе, докато реем поглед към тъмнозелените хълмове на Стара планина. Ще нощуваме в „бисера на Стара планина“ хижа Добрила.

Хижа Ехо – хижа Добрила.+1500м 30км

Ден 4

Мекици ли казахте, добре може и домашна баница за закуска. Очаква ни най-алпийския район на Стара планина. Отправяме се към връх Амбарица и бързо набираме височина. Пред нас са върховете Купените и връх Ботев. През този ден няма да слизаме под 2000м. Върви се на открито, по гръбнака на планината през цялото време. Усещането за въздушност е изключително.

Хижа Добрила – заслон Ботев (аплийски траверс) +1500 м; 15 км.

Ден 5

Заредени с положителни емоции от вчерашното приключение поемаме към следващия маршрут. Невероятни, старопланински гледки ще се редуват пред очите ни. Ще нощуваме в прекрасната хижа Мазалат. Истински вълшебен дом, сред зелени хълмове😊

Заслон Ботев – хижа Мазалат +1000; 21км

Ден 6

Наближава момента, в който ще видим своите колела и ще поемем на пътешествието си вместо на почти четири крака, на две гуми. Боровинки в коремите, боровинки по лицата, боровинки в обувките, навсякъде боровинки.

Хижа Мазалат – хижа Бузлуджа +1300; 30 км

Етап 2 КОЛЕЛА Ден 7

Вече с колела, продължаваме напред, вперили очи в неизвестните приключения, които ни очакват. Ако трасето ни се случи тежко имаме резервен вариант да нощуваме на хижа Предела. Така ще разделим предвидения маршрут на две части. Да видим дали желанието за море, ще е по-силно от умората.

х. Бузлуджа – хижа Буковец +2400; 52 км

Ден 8

След закуска се впускаме с колелата си из прекрасните букови гори на Еленския Балкан. Широки горски пътеки, ще се сменят с обрасли поляни. Навигацията е необходимо да работи на пълни обороти. Все пак следите от много крака и гуми, са оставили отпечатък във времето и ние ще гледаме за него. Преди Котел ни очаква чуден коларски път и възнаграждаващо спускане,

Хижа Буковец – град Котел +2500 58 км

Ден 9

Поемаме от град Котел в посока Върбишки проход. Редуват се гористи пътеки, малки рекички, стада от биволи и крави, качени на високопланинска паша, ще ни правят компания. Водата по пътя е почти никаква и е важно да напълним бутилките, колкото можем.

Град Котел – хижа Върбишки проход 28км +1400м

Ден 10

Денят ще започне с плавно изкачване и влизане във форма за каране. Ще минем през чешма, през река Елешница, през изоставеното горско стопанство Елешница и не след дълго ще се изправим пред последното сериозно изпитание по този маршрут наречено:

„Ужаса на Риш“.

Това са 2.5км. през добре обрасла пътека със сериозни изкачвания и слизания. За щастие понякога тази част от пътеката  се почиства и бихме могли да уцелим точно такъв момент. След това натоварване ни очаква леко трасе с малки изкачвания и спускания, горски пътеки и чешма. Ще нощуваме в заслона на Хазим Горския и въпреки натрупаната умора, не забравяйте да си сложите тапите за уши преди лягане. Покрива на заслона, вечерно време е любимо място за игра на малките пухкави сънливци.

Хижа Върбишки проход – заслона на Хазим горския 28км +1400м

Ден 11

Релефът, колкото и да се пъне, вече изглежда дост по-различен. Хълмовете са по-меки, изкачванията не толкава сериозни. Вятърът донася далечен мирис на море. Усеща се енергията на Голямото Синьо. Ще нощуваме в хижа Топчийско.

Заслона на Хазим Горския – село Топчийско +1500; 42 км

Ден 12

Добре е да се подготвим за жега, комари, мухички и всякакви други гадини, дето искат  да се повозят с нас до морето. Преходът е дълъг и след всеки изкачен хълм, ще ни се иска вече да видим морето. Търпението ще е основно качество, което ще използваме през този ден. Вода по трасето почти няма и отново ще е необходимо да планираме добре движението си. На залез, първо ще усетим аромата, след това ще чуем звука и най-накрая ще видим морето. Ще хвърлим дълго пазените и стискани камъчета в морската шир и се отдаден на почивка.

Село Топчийско – нос Емине +1600; 62 км

Ден 13

Нищо друго няма да правим, освен да ядем, да спим, да се излежаваме на плажа, да плуваме. Ще оставим пясъка, слънцето и морето да излекуват телата ни и душите ни от преживяните трудности. Следобед ще се съберем на нашето си кръгче и ще си поговорим, ще си поплачем и ще се посмеем. Защото толкова дълго изпитание няма как да мине без да споделим и тежките и прекрасните моменти.

Ден 14

След подобаваща порция плаж, слънце и море е време да стегнем багажите, да качим неуморните ни колела на ремаркето и да се сбогуваме с това приключение.

Със сигурност това преживяване ще ни накара да се чувстваме по- пораснали, по-можещи, по-самостоятелни, по-разбиращи, по-търпеливи, по-добри.

15 август - 28 август 2022г.
Стара планина, от хижа Кашана до нос Емине
Час на тръгване - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски'
Такса за участие - 1500 лева
Срок за записване - 14 дни преди началото на програмата

Важна информация

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в Стара Планина от хижа Кашана до нос Емине.

Всеки участник може да заяви участието си за един от етапите или за целия период на програмата.

Първият етап е пешеходен,  6дневен и обхваща маршрута от хижа Кашана до хижа Бузлуджа.

Вторият етап е с колела, 8 дневен и започва от хижа Бузлуджа до нос Емине.

Таксата включва:

настаняване в хижи, къщи за гости, планински заслони, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, транспорт.

Възрастови групи:

Програмата е подходяща за участници от 12 години.

Участниците е важно да са в добра физическа кондиция и да притежават над средните умения за управление на планински велосипед, по неравен терен.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.