Родопско Велопътешествие за ГОЛЕМИТЕ

родопско велопътешествие – големи

8 август – 14 август 2022 г.

Вече десет години се потапяме във великолепието на свежите гори, завладяващите трасета за колело, хладните води и приказните нощи на родопската природа и в частност на язовир Голям Беглик.

Първите участници в тази програма вече пораснаха, станаха прекрасни мъже и жени с невероятно отношение към природата и приключенията. Доста от тях останаха и ни помагат, като тренери, продължават нашето дело и предават нататък любовта към свободата, природата и хората.

Всяка година очакваме с нетърпение да дойде месец август, за да се съберем, да си разкажем, да споделим и да преживеем нови приключения. Тази година Родопското велопътешествие ще е малко по-различно и малко по-леко, за да запазим сили и енергия за предстоящото Тренелаиумско „Ком – Емине”.

Стартираме от язовир Белмекен. Там ще ни остави бусът. Ще разтоварим колелетата от ремаркето, ще си понагласим багажа, ще си сложим каските и ръкавиците, ще пуснем трака и започваме! 😊

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Пристигане на язовир Белмекен. Бърз преглед на колелата, преглед на багажа, разпределение на храната. Припомняне на правилата за безопасно каране на планинско колело и запознаване с очакващото ни.

Преход: язовир Белмекен  – Аврамови колиби – връх Велийца.

Още от самото начало прекрасни родопски гледки, ще завладеят умовете и сърцата ни. Преходът е сравнително лек, предимно спускане, което означава, че ще имаме време да се насладим на заобикалящите ни красоти. Ще минем за обяд през най-високо разположената ЖП гара в България, а именно Аврамови колиби, място което разделя планините Рила и Родопи.

За нощувка избрахме уюта на заслон Велийца, който се намира непосредствено под едноименния връх и на кръстопътя към селата Орцево, Кръстава и Аврамово.

Ще си приготвим храна от това, което сме си донесли и ще се завием през нощта с това, което сме си донесли. Ако сме забравили храна или спален чувал, то звездното небе и песента на нощните птици ще ни унесат подобаващо, за да възстановим силите си за следващия ден.

Ден 2

Станали рано-зарана приготвяме чай и закуска, оправяме заслона, за да послужи удобно и на други пътешественици и не след дълго се отправяме с колелата си към следващата ни точка .

Заслон Велийца – село Орцево – село Кръстава.

Ще се отбием за кратко до село Орцево, за да кажем „Здрасти“ на местните хора, да се подкрепим, след което продължаваме спускането си към село Кръстава.

Няма как да пропуснем село Орцево, не само заради невероятната гледка към Пирин планина, а и защото е най-високо разположеното село на Балканския полуостров. Освен красиви гледки, тук ще научим и много исторически факти, които трудно ще намерим в учебниците по История. Ще нощуваме на палатки в района на село Кръстава, от където ще можем да се любуваме на върховете Вихрен, Мусала, Голяма и Малка Суткя.

Ден 3

След панорамната закуска, настройваме траковете и отново поемаме с колелата из Родопската шир.

Село Кръстава – село Медени поляни – село Побит камък.

Всяко село в този район има свой бит и култура. Все още може да се видят по улиците да се движат хора с традиционната за селото носия, която е коренно различна от тази в съседното село. Жителите на село Медени поляни са невероятни майстори в тъкането на килими и одеяла от овча вълна. След кратка разходка и запознаване с местните обичаи се отправяме към село Побит камък. Ще наминем да докоснем онова побито в земята чудо и ще потърсим удобно място за нощувка, далеч от хорските погледи и близо до дъхавите поляни с цветя.

Ден 4

Е няма как всичко да е само красота и спускане. Ще е необходимо леко да понапънем прасците и бедрата и от село Побит камък да се отправим към язовир Голям Беглик и ГЦ Чатъм.

Дано безкрайното количество горски плодове не объркат плановете ни за деня, защото иначе ще се наложи да бивакуваме, където ни свари нощта.

Ако все пак спазим графика си, след около 30 км  каране на колело, би трябвало да пристигнем до познатата ни поляна, да захвърлим колелата и да скочим в познатите кадифени води, които като с вълшебна пръчка да премахнат умората, да седнем до познатото огнище и споделим всички преживявания до момента.

Ден 5

Ооо, тази сутрин ще се протягаме доволно поне до към обяд, ще си почистим и смажем колелата, а после ще отидем да си припомним въжените предизвикателства. Тролея, Пандюла…😊

Ден 6

Ще плаваме с каяци. Цял ден. Където си искаме. Ще спираме в различни заливчета, ще скачаме и ще плуваме. Може да посетим и онова тайно място, на острова, дето се влиза с въже.

Последна вечер. Тя е най – вълшебна! Имаме толкова много за споделяне, разказване, пеене, мечтаене…

Ден 7

В този ден се прибираме, за да тръгнем на следващата сутрин, за следващото предизвикателство. Тренелариумското Ком – Емине!

08 август - 14 август 2022г.
Западни Родопи
Час на тръгване от София - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``.
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``.
Такса за участие - 760 лева
Срок за записване - 14 дни преди началото на програмата - 1 август 2022г.

Важна информация

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в Западни Родопи. Ще спим всяка вечер на различно място, на палатки. Храната, ще си я приготвяме самостоятелно.

Таксата включва:

храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастови групи:

Програмата е подходяща за участници над 12 годишна възраст!

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.