Приключението Триград 2024г.

Тази година приключенския ни дух, ще ни отведе на дълго, изследователско, абсолютно магично пътешествие из Западни Родопи и по-точно, района на Триград.

Ще ви потопя за малко в историята на това място и защо то възбуди нашият интерес  да организираме приключение там.

Триград се гуши между високи хълмове и остри скални зъбери на невероятно красивия пролом на Триградска река.  Тя се влива в пещера Дяволското гърло и  водите й мистериозно изчезват. Старата легенда казва, че в района е имало голямо тракийско селище. Многото могили донякъде доказват това твърдение. Легендите разказват още и за Орфей, който свирел на арфа и всичко живо се заслушвало във вълшебните звуци на арфата му.

Ще се потопим в сумрака на пещера Дяволското гърло, сред грохота на Триградската река, стълбите, водещи до недрата на земята, завладяващите разкази.

Ще се изкачим до Харамийската пещера, която пък ще ни потопи в страната на силните усещания. Там, с помощта на алпийска екипировка, ще можем да се изкачим до входа й и да разгледаме няколкото зали, както и останки от живота на първобитни хора.

Ще посетим Ягодинската пещера. Цели 10 км е дължината на тази пещера, на три етажа е, като само третия етаж е подходящ за туристи. Археолозите разказват за голямо наличие на глина и признаци, че тук са живяла и създавали своите красиви предмети древни майтори-грънчари. Пещерата е уникална със своите скални образования – сталактити, сталактони, сталагмити, драперии, пещерни перли, създавали се милиони години.

За да не сновем само в тъмнината на пещерите, ще си организираме и преходи на открито. Ще отидем  да се насладим на великолепните гледки на Чаирските езера, тези малки остатъци от ледников период, може би. 😊

Ще разберем, защо наричат една местност „Пияната гора“, ще се насладим на старите смърчови гори и гиганстките зелени поляни.

Ще опитваме родопски храни, ще пием билков чай, ще видим цветето родопски силивряк, ще обиколим още много места, ще говорим с местните хора, ще играем и ще разширяваме знанията си.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Настаняване в къща за гости в село Триград. 😊

Ще хапнем от вкусната, местна храна, ще си починем малко, че пътят до тази красива местност е дълъг. 😊

Следобед, ще се съберем за нашите си, важните неща. Да се запознаем, да си разкажем какво ни очаква, да направим план за действие, да се потопим в предстоящото ни приключение.

Вечерта, ще си запалим огън, ще си разказваме истории и ще дадем начало на приключението ни.

Ден 2

Първо ще се потопим в Триградското ждрело и ще се опитаме да разгадем всичките му тайни. Пещера Дяволското гърло определено е мястото, където всеки от нас иска да попадне, за да научи максимално много за легендите свързани с нея и да усети изключително магическата атмосфера вътре.

Ще се снабдим с водач, но не съвсем обикновен, защото тайните пътеки и интересните факти, са подобаващо пазени в тайна от местните хора и биват разкрити само на наистина заинтересованите. Вечерта, около лагерния огън ще можем да споделим всички намерени факти и всички интересни преживявания.

Ден 3

Третият ни приключенски ден, ще ни отведе до „Пияната гора“, за да разберем, защо се казва така. Ще си направим едно изключително забавно ориентиране в района, по време на което ще има най-разнообразни предизвикателства за преминаване. Някой ще са логически, някои ще са смешни, други пък групови. За да намерим верния път от „Пияната гора“, ще ни е важно да се справим с предизвикателствата, но и да не изпускаме ориентирите от поглед.

Ден 4

Днес ще дадем свобода на сетивата си, като се отправим на туристически преход към Чаирски езера. Природата на местността е абсолютно омагьосваща. Високи пасбища, гледки надолу към Триградското ждрело, сенчести смърчови гори. Ще отморим на хижа Чаирски езера, ще обядваме, ще разгледаме езера, ще помечтаем сред прекрасните гледки и ще поемем по маршрута за слизане.

Ден 5

За днес сме си определили посещение на Ягодинската пещера, изучаване на скалните образования вътре и на създаването на пещерни перли. Щом натъпчем главите си с интересна информация и ни стане достатъчно пребиваването в пещерата, поемаме на панаромна разходка към чудното място „Орлово око‘. Това е панорамна площадка, изградена на височина 1563м.н.в., от която  може да се видят почти целите Западни Родопи и най-голямото ждрело в България, а именно Буйновското ждрело. За десерт ще хапнем от прекрасните родопски катми със сладко от диви ягоди и домашен айрян. 😊

Ден 6

Предпоследния ден идва, а с него и поредното ни приключение.

След вкусна родопска закуска ни очаква ден на силните усещания. Отправяме се към Харамийската пещера, където ще проверим своите сила и смелост да се докоснем да невероятия свят на първооткривателите. С помощта на алпийска екипировка, ще се изкачим до входа на пещерата, после ще преминем над дълбока пропаст, после, ще пропълзим през тесен отвор, за да достигнем и разгледаме няколко скални зали. Наличието на първобитни следи на живот, само ще разпалят въображението ни и любопитството ни. Трасето е подходящо и за абсолютно начинаещи приключенци, със силен откривателски дух.

Ден 7

Всяко приключение е важно да завърши, за да започне следващото.

Така и ще се случи и с  нашето.

Но цялото преживяване със сигурност ще остави прекрасен спомен у нас и ще разпали любопитство за още знания и приключения. Защото няма нищо по-хубаво от това да трупаш знания, докато играеш и се забавляваш с приятели.

 

 

01-07 юли 2024г.
Планина Родопи, Триград
Час на тръгване - 08:30ч. стадион Васил Левски, София
Час на връщане в София, стадион Васил Левски – 16.45ч.
Такса за участие - 1490 лева
Срок за записване - (едно свободно място)

Важна информация

Договор за участие в програмите на „Тренелариум“. Описание на здравословното състояние на участника.Когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Планина Витоша

Таксата включва:

настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастова група

Програмата е седемдневна и е подходяща за деца от 9 години до 15 години.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма (едно свободно място).

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метереологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.