Приключението ``Сребърна`` 2023г.

Тази година приключенският ни дух, ще се отправи на дълго, изследователско, абсолютно магично пътешествие из района на биосферен резерват Сребърна.

Ще ви потопя за малко в историята на това място и защо то, възбуди нашия интерес  да организираме приключение там.

Приключението:

Да започнем от там, че резерватът е на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка – „Виа Понтика“.

Това в превод означава, че имаме възможност, докато сновем из многобройните пътеки и заливи да се натъкнем на редки видове птици.

Една такава еуфорична гледка, определо би била наблюдението на прочутия къдроглав пеликан, корморани, чапли, лебеди, гъски, патици и много други. Сред редките и застрашени видове могат да се посочат блестящият ибис, лопатарката, малкият корморан, червената чапла, червеноглавата потапница, белобузата рибарка, черната каня, черният кълвач, мустакатият синигер.

Освен птичия свят тук живеят и видри, ондатра, езерен рак, костенурка, воден плъх.

47 вида бозайници, 27 вида влечуги и земноводни и над 21 вида риби, между които щука, каракуда, червеноперка.

До някои от местата ще отидем пеша, до други с лодка.

Ще се научим да наблюдаваме, да изследваме, да определяме видовете и да ги описваме с техните характерни поведения.

Нищо не споменах за растенията, но те също заслужават особено внимание – 139 вида висши растения, като част от тях са застрашени от изчезване извън територията на езерото. Основен растителен вид е тръстиката, растат и водни лилии, блатно кокиче, папур.

Ще научим и какво е то „Кочи“. 😊

Има легенди относно интересното име на мястото. Едната е за славен войн – хан Сребрун, а другата е за заровено съкровище от сребро.

Коя от двете легенди е по-достоверната, е ще съберем информация на място, като се потопим в приключението.

Още през далечната 1880г. Едуард Ходек описва красотата на мястото, а през 1911г. Алекси Попов предлага районът да бъде запазен и дейности, като лов и риболов  да бъдат прекратени и през 1948г. езерото е обявено за резерват.

Това далеч не е всичко, което ще изследваме в околовръст.

В близост, само на 2 км., се намира брегът на величествения Дунав.

Споменах ли за целодневния ни маршрут с лодка по река Дунав?

Не!? Ще плаваме с корабче по Дунав, ще си направим пикник на някой от малките островчета по реката, ще натъпчем раниците, сърцата и душите си с още места и красота.

На 30 км пък се намира малкото село Малък Преславец, където ще видим една от последните влажни зони останала по българския бряг. Там на воля живее един прекрасен, защитен вид – нежната бяла лилия.

Град Силистра, също ни е наблизо, а неговата история е богата и изключително интересна.

Само ще вметна, че античния Дуросторум е основан още през 106 г, а 60 години по-късно император Траян го обявява за „самоуправляващ“ се град.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Настаняване в почивен дом Сребърна при леля Люба Иванова. 😊

Ще хапнем от вкусна, местна храна, ще си починем малко, че 5 часа път не е без значение. 😊

Следобед, ще се съберем за нашите си, важните неща. Да се запознаем, да си разкажем какво ни очаква, да направим план за действие, да се потопим в предстоящото ни приключение.

Вечерта, ще се разходим наоколо да видим наистина ли езерото сребърна блести, като сребро на лунна светлина.

Ден 2

Поемаме на пътешествие към резервата. Какво ще ни се случи там, все още не ясно, защото всяко приключение си има собствена пътека и ние ще поемем по тази, която ни се открие.

Ще се снабдим с водач, защото тайните пътеки, които водят до местообитанията на животните, птиците, влечугите и рибите не са познати всекиму. Ще имаме бинокли, тефтери, фотоапарати и тръби за наблюдение, ще стъпваме тихо, ще шепнем, ще записваме и ще  попиваме всичко, което ни се изпречи пред погледа, за да можем после да ви го разкажем.

Ден 3

Имаме идея да се впуснем по различни пътеки, този път водни – с лодка, през езерото Сребърна. Ще отидем до „Кочите“, ще се насладим на тръстиките, на лилиите, на рибите. Ще си направим пикник, където може, на някое малко, скрито островче, докато около нас кипи живот като по телевизията. 😊

Ден 4

Отиваме на пътешествие до село Малък Преславец.  До една от последните влажни зони по българския бряг, там където вирее прекрасната бяла лилия. Да, познанията които ще добием за тези три дни, хората ги събират с години.

Всяка вечер, ще се събираме около огъня и ще си разказваме впечатления и преживявания, защото всеки вижда нещо различно, винаги. 😊

Ден 5

Дойде момента за историческите находки из античния град Дуросторум. Ще се потопим в историята на крепостите, на хората, на културата, на живота, бита и традициите на местните, както само ние си можем. Ще научим песен, ще хапнем мамалига с прясно мляко и сирене, пък може да пробваме и сами да си го приготвим. 😊

Ден 6

Ето го и най-вълнуващия ден – пътешествие с лодки по река Дунав.

Не малко са хората, които са били пленени от красотата на тази величествена река и са я увековечили в стихове и песни. Тук отново ще се доверим на местни хора, които ще ни покажат онези невидими за обикновения турист места, заливчета, острови, ще ни разкажат легенди за смели рибари, скрити съкровища и славни времена.

Ден 7

Всяко приключение е важно да завърши, за да започне следващото.

Така и с нашето ще се случи.

Но цялото преживяване със сигурност ще остави прекрасен спомен у нас и ще разпали любопитство за още знания. Защото няма нищо по-хубаво от това да трупаш знания, докато играеш и се забавляваш с приятели.

3 - 9 юли 2023г.
Резерват Сребърна, гр. Силистра
Час на тръгване - 08:30ч. 1 юли 2023г. стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. 7 юли 2023г. стадион ``Васил Левски``
Такса за участие - 1100 лева
Краен срок за записване - всички места са резервирани

Важна информация

При записване се изготвя договор за предоставяне на туристически пакет от услуги. Попълване на формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти. Платена такса според „Политика на заплащане“ на Тренелариум.

Място на провеждане на програмата:

Резерват Сребърна, град Силистра

Таксата включва:

настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастова група и брой участници:

Програмата е подходяща за учасници от 9 години до 16 години.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂