По стъпките на приключението за мъници 2023г.

Още от съвсем малки, на децата им се разказват приказки за приказни гори, смели герои, красиви девойки, разнообразни гномове, таласъми, тролове и джуджета, всякакви тъмни и светли същества, буйни реки, безкрайни морета, невероятни пътешествия, съкровища, препятствия, изпитания и приключения.

Така че, още от съвсем малки, всички започваме да мечтаем и мисля, че никога не спираме да го правим. Понякога забравяме, но то, приключението, седи в главата ни и леко ни подканя, когато усети, че съвсем порастваме.

Това усещане ни вдъхнови да подготвим едно

приказно приключение за малките ни приятели

На близо, в нашата си планина – Витоша, където хем сме вкъщи, хем не съвсем, хем можем да приключенстваме на воля, хем ако ни стане много трудно, все някой роднина ще помогне с това бреме. Я да избърше някоя сълза, я за прегръдка, я просто да сме спокойни че са наблизо. 😊

И още:

Избрахме за наш дом хижа Септември, защото това е истинска приказна къща в гората. Стопаните й са наши приятели, които много добре знаят, какво е необходимо за едно горско приключение. Вкусна храна, уютна стая, топла завивка, чай до камината и песен от пианото и приказка за лека нощ.

Тази приказка за лека нощ, обаче е различна, защото тя продължава и през деня и ние ставаме герои в нея.

Ще ви разкрия малка част от нея, защото ние ще я пишем в движение, попълвайки я с нашите преживявания.

В приказката ни се разказва за смели деца, тръгнали да дирят трите сестри Добрина, Истината и Сила.

„Трите сестри били скрили огромното си съкровище от хората, защото се били обидили, че хората забравили имената им и лицата им, и хич вече не ги споменавали. Затова се скрили в дън горите, там където сенките са дълбоки, а шумовете приглушени. Оставили из планината малки следи, за всеки случай – ако някой рече да ги потърси, някой ден. И ето, че този ден се появил, а с него и смелите деца, решили да открият трите сестри и тяхното съкровище, защото тежко се живеело без тях и него на света. Следите сочили много и различни изпитания, през които децата било необходимо да преминат. Буйни реки, високи върхове, дълбоки пропасти и само ако били истински задружни и споделяли своите преживявания, децата можели да преминат през тежките изпитания и да достигнат до сестрите и тяхното съкровище.

Какво е то ли? Ами ще ви разкажем после за него, когато го открием. 😊

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Настаняване в хижа Септември. Запознаване с децата, тренерите, мястото, програмата, нашите си правила, безопасността и с приказката ни. После ще играем, защото това е начина, бързо да ни олекне на сърцата и да сме спокойни, че приключението е хубаво нещо. После ще хапнем, ще се разходим, ще почетем приказка и май ще спим.

Казвам май, защото първата ни вечер, извън личното легло не е много лека, та ще видим как ще ни се отрази. 😊

Ден 2

По следите на приказката. Заплетени главоблъсканици, изискващи бързи и смели решения, творчество и въображение. Ще разчитаме стари текстове, ако можем да четем, ако не, ще направим наша си азбука, която всички да разбират, ще премерим сили с тайни уреди, сочещи посоките на света и ще ги вкараме в действие, че да можем да следваме следите на сестрите. Ще се запознаем с горските обитатели, които ще ни помогнат да опознаем различните билки и храни в планината. Защото, когато човек приключенства много огладнява. Вечерта можем да си сготвим сами храна, от неща, които сме намерили в гората. Супата от коприва давала страхотни сили, казват, а пък горските плодове в киселото мляко, карат душата да запее. Вечерта ще си запалим огън и ще си разкажем какво сме постигнали до момента, какво ни очаква още и какво ни е нужно за следващия ден и да, дано тази вечер спим спокойно. 😊

Ден 3

Приключенията продължават. Този ден ще потърсим съвет от птиците. За тази цел с въжета, ще се изкатерим до върха на една скала, където царя на небето – Орелът, ще ни даде съвет, как да продължим в търсенето си. Ще са ни нужни решимост, любопитство, сила и приятелство, но съм сигурна, че ще се справим, защото приказките винаги са много завладяващи и силно мотивиращи, а пък полезните знания които ще натрупаме, ехеее, ще са цял куп.

Ден 4

Кисело мляко с боровинки или бисквитена торта с диви ягоди, сложен избор. След като решим какво да закусваме и го направим, мятаме раниците на гръб, намерените до момента следи и изчезваме към върха на планината. Дълъг път ни чака, но стискаме палци, волята да ни е по-силна от умората. Пък и на върха май ще ни очакват най-вкусните палачинки на земята. И така, до трите остри камъка, три стъпки на север и пет подскока в дясно, би трябвало да се натъкнем на мъхестото джудже. Мъхесто, защото е съвсем зелено и покрито с мек мъх. Много е хитро то и ще трябва да играем с него на гатанки, така че подгответе се от рано. Ако го победим и отговорим на всичките му въпроси, само тогава то ще ни даде указания за по-нататък. Вече знаем какво е съкровището и вече ни е изключително важно да го открием. Важно ни е и да позволим на сестрите да разберат колко са важни за хората и да се върнат при нас.

Ден 5

Последният ни ден и последна възможност да открием сестрите и тяхното съкровище.

Бързо стягаме багажа и натъпкваме раниците с вкусни мекици. Разделяме се с нашите стопани с обещания за скорошно виждане.

Нямаме много време. Отправяме се към един стар заслон. Пътят ни дотам е изпълнен с множество препятствия, които ще преминем с помощта на своята изобретателност и добити знания. Ще си направим истинска въжена градина, за да стигнем до своята цел. Там някъде е нашата последна следа. Там всичко ще се изясни и може би приказката ни ще свърши, а може и да продължи и да се наложи втори опит да направим. Стискайте ни палци.

26 - 30 юни 2023г. и 21 - 25 август 2023г.
Планина Витоша, хижа Септември
Час на тръгване - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``
Такса за участие - 720 лева
Краен срок за записване - 10 дни преди началото на програмата

Важна информация

При записване се изготвя договор за предоставяне на туристически пакет от услуги. Попълване на формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти. Платена такса според „Политика на заплащане“ на Тренелариум.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на планина Витоша

Таксата включва:

настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастова група и брой участници:

Програмата е подходяща за деца от 6 години до 10 години.

Максимален брой на участниците в това приключение е 10 човека.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂