Пиратска История 2024г.

Ето че, една любима програма се завръща с гръм и трясък – „Пиратска история“ в пълния й блясък.

В годините, това приключение събра и обучи страховити ветроходци, някои от които вече плават съвсем успешно в открито море и опознават нови хоризонти.

 Програмата ще се проведе в живописния район на  яз. Цигов чарк.

Ще построим своя пиратски лагер в еко къмпинг Батак, където ще се радваме на известен лукс, като топла вода, баня, ток, завидни количества храна, която ще приготвяме сами.

Седемдневна, програмата е изпълнен с приключения по суша и вода. Ще плаваме с ветроходни лодки. Обучението по ветроходство е положено във вещите ръце на нашите любими каитани от „Вятър и Вода“.

Ще търсим стара пиратска карта, което търсене ще ни отведе до най- високите върхове на западни Родопи, ще надникнем в тайнствените недра на пещера Лепеница, ще извървим непроходимите пътеки на резерват „Мантарица“.  Може да ни се наложи да преследваме теснолинейка и така да се доберем до скрит замък дълбоко в боровите гори на местността Цепина.

Наред с това ще се катерим по въжени мостове, ще се спускаме по въжени тролеи, ще разчитаме тайни кодове, ще откупваме ръкописи, ще се научим да плаваме с каяци, ще изследваме остврова на белите дървета, ще учим за вятъра, облаците, дъжда, ще научим как да откриваме ядливи растения и как да си ги приготвяме на вкусна храна, ще ветроходстваме и ще играем, ще играем до насита до тъмно, край лагерния огън и вечерните истории.

Седем дни ще имаме на разположение да станем екипаж.

Всеки навършил осем години може да кандидатства за място в приключенския екипаж.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Пристигане на язовир Цигов чарк. Построяване на палатков лагер в Еко-къмпинг Батак.

Запознаване и опознаване на участниците с тренерите, капитаните, предстоящите приключения, правилата за пребиваване в близост до вода и на открито сред природата. Изготвяне на “ Пиратски кодекс“ и „Пиратски дневник“. 🙂

Песни и танци около лагерния огън и пиратски истории от отминали времена. 🙂

Ден 2

Отправяме взор веднага към ветроходните лодки, чиито бели платна трептят на сутрешния вятър, а наситеното синьо на водата ни приканва бързо да се захванем за работа.

Учим как се стъкмява ветроходна лодка, учим как да ползваме вятъра, учим термини, възли, команди, роли на екипажа в лодките. Информацията е много, но  докато слушаме, правим нещата с ръцете си и всичко става по-ясно и лесно.

Идва време да пуснем белите лодки на вода.

Вечерта, около огъня, ще попълним дневника си, ще изговорим приключенията си, ще споделим преживяванията си.

Ден 3

Отново сме на вода.

През този ден усъвършенстваме уменията си в управлението на ветроходна лодка. Вече знаем, какво означва да се движим по вятъра или срещу вятъра, по-лесно боравим с движението на платната и от първия път чуваме командите на капитана. Можем да плаваме към конкретна точка, да правим почти плавни повороти, да приставаме, там откъдето сме тръгнали.

Ех, живота на ветроходоца е изпълнен с неспирни приключения и забавни истории. Вечерта определено ще има какво да си разкажем около огъня, докато готвача сипва в канчетата ни гъста и хранителна манджа. 🙂

Ден 4

Днес ще си починем малко от плаването и ще отскочим до една изключително интересна пещера, в която се налага да си сложиш каска на главата и гигантски гумени ботуши. Там ще се насладим на пещерните образования, можем да открием пещерни перли, ще усетим какво означава пълен мрак и тишина, когато за кратко изключим малките фенерчета на главите си.

Ден 5

Време е за поход! Но не какъв да е, а такъв в който ще преследваме теснолинейката, после ще се провираме по тайни пътеки, евентуално ще открием тайнствени останки от замък, ще изровим исторически факти за славно време в тези потайни гори, а може да открием и скелети на гигантски, праисторически животни, обитавали този район.

Да, тази вечер, дневника ни ще се изпълни с преживявания и интересни факти.

Ден 6

Вече плавахме с ветроходна лодка, слязохме дълбоко в недрата на пещера, отправихме се на исторически поход. Дойде време да се метнем на каяците и да изследваме острова на белите дървета, да научим тайната им и да изучим интереснивте видове птици, които на спокойствие огласят с песни мястото.

След това се отправяме към предизвикателството на “ Въжените Моарати“. Ще са ни необходими карта, компас, стар пергамент с насоки и почти загубени инструкции.

Все пак, вече 6 дни се трудним неуморно и определено сме станали стабилен екипаж.

Какво ще открием през днешния ден, е това е нещо, за което в последствие ще разкажем.

Ден 7

Време е да завършим описанията в дневника си.

Време е и да открием тайната на доброто приключение и истински стикования екипаж.

Ще приберем вещите си, ще разпределим завоюваните съкровища и ще се отправим към нови хоризонти и нови приключения. 🙂

22-28 юли 2024г.
Района на язовир Цигов чарк
Час на тръгване - 08:30ч.
Час на връщане в София – 16.45ч.
Такса за участие - 1500 лв
Срок за записване - 10 юли 2024г.

Важна информация

Договор за участие в програмите на „Тренелариум“. Описание на здравословното състояние на участника. Когато е необходимо прием на лекарства, описание на тяхнотото приложение и дозировка.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на язовр Цигов чарк.

Таксата включва:

настаняване в еко къмпинг Батак, храна, водещи тренери, ветроходни лодки, качци, капитани, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастова група:

Програмата е подходяща за всички приключеници от 8 до 15 години.

Елементите на програмата са със средно до високо физическо натоварване и изискват добро здравословно състояние.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите или желанията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.