Моето лудо, гръцко, ветроходно, приключение 2023г.

Плаването с яхта, определено ни влезе в кръвта

Две години поред, плавахме из Северни Споради и се наслаждавахме на невероятната красота на гръцките острови изумрудена вода, искрящо слънце, вкусната храна, дружелюбните и весели хора, причудливите обитатели на морето. Изследвахме водни пещери, скачахме от скали, губихме представа за времето из скалистите каньони и боровите гори, слушахме мелодичните звуци от тамбурите и гъдулките, замечтано следвахме уханията излизащи от таверните, възхищавахме се на изгревите, залезите, споделяхме преживяванията си, създавахме приятелства и пишехме с огромни букви историята на личните си преживявания.

Та, който е усетил това, винаги има нужда от още от него и така, ето подготвихме

ново, ветроходно, гръцко, морско приключение 😊

И какво още:

Тази година ви предлагаме да се впуснем на ветроходно пътешествие в района на остров Тасос и остров Самотраки.

Интересни места са тези и българските ни корени с тях са дълбоки. Интересни факти можем да открием там, относно българската история и българското население в тези два острова.

Апетитно е изглеждал остров Тасос за траки, финикийци, атински и спартански древни гърци, антични македонци, римляни, понтийци, вандали, византийци, авари, сарацини, славяни, българи, викинги, кръстоносци, генуезци, венецианци, турци, руснаци, албанци, египтяни, българи.

Много битки, много владетели са се сменили на този остров през хилядолетната му история.

Това от своя страна, е допринесло за ярка и колоритна смесица на бит и култура, на която ние ще се насладим с цялото си същество.

Освен всичко, което могат да видят очите ни и да усети душата ни в един гръцки остров, тук можем да обогатим и любознанието си.

Чували ли сте за праисторически  мини, където е добивана ценната червена охра?

А за теорията, че през 1600г.пр. Хр. жителите на острова добивали злато и мрамор?

Да, всичко това и още много приключения ни очакват на островите Тасос и Самотраки (Самос тракийски) , които ще обиколим с яхта.

Ще посетим истинска зехтинджийница и село Панагия, което е известно с каменните си къщи, ще изкачим високо издигащия се над морската шир Тасоски връх – Ипсарио 1204 м.н.в. откъдето ще ни се открие 360 градусова гледка, ще се отбием до залива на русалките, за да проверим истински ли са легендите, ще посетим древни светилища и храмове, ще минем по постлана с мрамор , древна пътека, водеща до храмови комплекси, ще плуваме в невероятния естествен басейн, издълбан в скалите от морските вълни и вдъхновил местните да го нарекат – сълзата на Афродита.

Не изпускам в никакъв случай и всички полезни знания и опит, които ще добием живеейки на яхта и управлявайки я в морето. Ще научим много за вятъра и как да го впрегнем в работа, ще се научим да използваме навигационни уреди, да четем времето по облаците, да се ориентираме по звездите.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Пътуване от София до Кавала. Запознаване с капитана – Мартин Неделчев, дългогодишен наш приятел и колега, капитан с огромен опит.

Следват общи правила, инструкции за живота на ветроходния съд, запознаване с програмата. Настаняване в яхтата и отплаване посока остров Тасос. Игра на воля с вятъра, чайките, вълните и прекрасното усещане за свободата да си сред морската шир. 😊

Акостираме на тих залив и спане на яхтата.

Ден 2

Всеки, който се е качил на яхта, си мечтае в един момент да хвърли котва в някой закътан залив и да се отдаде на плуване, скокове, гмуркане, изследване на близкия бряг. Целия ден, ще го оползотворим по този начин, докато устните ни станат сини, тялото набръчкано от водата, а очите ни придобият онзи невероятен блясък, който само синьото море може да придаде. 😊

Вечерта ще си сготвим на яхтата и можем да плаваме до следващото магично място, където да нощуваме, а на следващия ден да разгледаме.

Ден 3

След задължителната морска баня, се подготвяме за приключения на сушата. Ще изкачим най-високия връх на острова – Ипсарио. На първи поглед 1240 м.н.в. не са кой знае какво, но когато се намираш на кота нула и вдигнеш поглед нагоре, дъха ти спира от предстоящото приключение. Мириса на иглолистни дървета и билки, поскачащи кози, гледката към морето, което контрастира със зеленината на пътеката ни… Ами, прекрасно е!

Вечерта ни очаква вечеря и задължителното кръгче за споделяне на емоции и преживявания. Леко се унасяме, поклащани от вълните

Ден 4

Море, море и пак море. Понеже сигурно ще сме крайно изтощени от изкачването на върха, през този ден ще се отдадем на мокри вълнения.

Ще посетим естествено създадения от морските вълни в скалите, басейн – сълзата на Афродита.

Нищо повече няма да издам за този ден, но повярвайте ми, ще е изпълнен с зашеметяващи приключения.

Ден 5

Време е за културна програма, иначе ще станем червени, като сварени раци. 🙂

Поемаме на изследователска разходка. Ще търсим храмове, крепости, праисторически мини, мраморни пътеки и стари легенди. Ще задаваме въпроси и ще търсим отговорите от старите хора, ще хапнем морски деликатеси и задължително ще опитаме традиционното сладко от орехчета.

Вечерта, яхтата ни очаква, за да доплаваме до ново и прекрасно място за почивка.

Ден 6

Експедиция до остров Самотраки. Тук е пълно с интересни неща и ще изредя само някои от тях, а какво ще посетим, ще разкажа после.

Светилището на Великите богове, градчето Терма, защото е чудо на остров да попаднеш на топли минерални извори, „ватрес“ ако ни стане много горещо винаги можем да се разхладим в тях, при особено желание можем да се изкачим до „мястото откъдето Посейдон е наблюдавал падането на Троя“ – Омир го е казал. 😊 В никакъв случай не оставям настрана и плажовете на острова. Вероятно ще нощуваме на някой от неговите закътани заливи.

Ден 7

След предполагаемата морска битка във водата, както всяка сутрин, ще видим това, което не сме успяли на предния ден и после ще си се приберем към остров Тасос, защото „залива на русалките“ все още ни очаква. Това е мястото, което се слави с невероятно чиста вода, идеални скали за скачане и игриви морски обитатели. Тук ще прекараме целия ден и цялата нощ, защото ни е последна и ще й се насладим изцяло.

Ден 8

Последно морско къпане, плаване към Кавала, игра с чайките и вятъра и слънцето и морето и с новите приятели.

После ще хапнем в кавала някой гирос и сладолед, ще попълним липсващите сувенири и се отправяме към София, защото ще имаме много за разказване.

15 - 22 юли 2023г.
Гърция, остров Тасос, остров Самотраки
Час на тръгване - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``.
Такса за участие - 1500 евро
Краен срок за записване - (остават ограничени места)

Важна информация

При записване се изготвя договор за предоставяне на туристически пакет от услуги. Попълване на формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти. Платена такса според „Политика на заплащане“ на Тренелариум.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в Гърция, остров Тасос, остров Самотраки

Таксата включва:

настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка, наем на яхта.

Възрастова група и брой участници:

Програмата е подходяща за участници от 7 години до 18 години.

Максимален брой участници 8 човека.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂