Жеравски преживелици 2022г.

Жеравски преживелици

4 юли – 10 юли 2022г.

Новото ни приключенско предложение е да се потопим из прекрасната природа на  китното селце Жеравна, което се е сгушило в полите на Източна Стара планина.

Тайнствени пещерни комплекси, бистри карстови извори, причудливи скални формации, ще предложат истински прекрасни преживявания за младите пътешественици.

Старото тракийско селище Потук, пък ще разпали въображението ни и ние ще се потопим в стари легенди разказващи за благоденствието на жителите, ловките договорки и невероятното изкуство в дърворезбата на местните. 300 годишни къщи, целите от камък и дърво и малките калдъръмени улички, ще допринесат за потапянето ни в тази автентична и магична атмосфера.

Какво ще правим там:

Приключението ни ще започне с мистична легенда, която ще ни поведе из прекрасните гори, заобикалящи Жеравна. Ще прескочим до водопад Синия вир, където, ще ни очаква следа сочеща към най-високия връх в района – Разбойна ( цели 1128м. ).Ще посетим причудливи, скални формации. Ще огледаме Дряновската пещера и пещерата на Раковски.

Ще обиколим и ще се докоснем до множеството чешми в района, до малките дюкяни, до старите сгради, запазили толкова много истории.

Ще разберем как се прави дърворезба, може да направим свои такива, ще се научим как се тъче, защото мястото е известно с прекрасните си тъкани и килими. Ще научим повече за геройството или предателството на Руси Чорбаджи.

Естествено няма как без истински вълнуващите преживелици и тук, ще е необходимо да извикаме на помощ своите сила, любопитство, смелост и доверие в приятелите, за да се справим с всички предстоящи предизвикателства, било то в тъмнината на пещерата или пък на височината на дърветата, по време на преход в планината или джапайки из водите на реката.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Приключението ни ще стартира от старинното селище Потук. Ще се настаним в стара жеравска къща.

Ще похапнем вкусни, жеравски манджици и ще стартираме с първото ни предизвикателство, което е споделянето на всички очаквания и нагласи, запознаване едни с други, с тренерите и с предстоящите изненади. Ще поиграем, което ще ни  позволи да изградим симпатии едни към други, да  опознаем своите силни и още по-силни страни, да положим основи на приятелство и доверие.

Ден 2

Легендата разказва…

Още в ранни зори, ще се приготвим за поход до място, където ще се наложи да изпитаме първото от много важни умения на всеки пътешественик. Силата на духа!

Следите на стара легенда ще ни поведат нависоко, към върха на планината, където под купчина пирамидално поставени камъни се крие първата част, от нашето седемдневно приключение.

Вечерта ще споделим преживяното и ще направим план за следващия ден.

Ден 3

Отправяме се към Дряновската пещера. Там ще е необходимо да разчетем древен текст, на светлината на челници. По пътя ни спокойно можем да видим сърни, зайци, елени, любопитни лисици. Ако успеем да се справим с разчитането на текста, ще продължим нататък, ако ли пък не, ще е необходимо да потърсим пещерата на Раковски, за да намерим отговора на загадката. Тук на помощ ще ни бъде друга черта на пътешественика – търпението и отдадеността на една кауза.

Ден 4

Следва шеметна разходка из историята на Жеравна.

Ще получим цял списък с въпроси. Кой от кой, по-чудещи.

Ще използваме следващата много важна черта на пътешественика, а именно любознателността и приятелството, способността да говориш с местните, да описваш наученото, легендите и малко познатите факти, да откриваш причудливи и странни гозби, да добиеш нови умения, да се запознаеш със занаятите на хората и всичко това,  да го споделиш в дневник, за поколенията. 😊

Ден 5

Всеки ден, следите ни подготвят нови изненади.

Като всеки себеуважаващ се пътешественик и ние е важно да се запасим със спокойствие, свързано с постоянно променящите се условия. Умението да устояваме на промените, да намираме бърз и ефективен начин за справяне с възникналите предизвикателства. Поемаме към река Медвенска, а оттам към водопад Сини вир.

Там ни очаква предизвикателство и надяваме се, следващата следа.

Ден 6

Време е да разгадаем цялата  легенда, заради която шест дни се подлагаме на най-разнообразни предизвикателства. В къщата на Йордан Йовков ще ни очаква последната следа, а оттам ще се отправим към величествен скален феномен в близост до селото.

Какво ще открием накрая…е, ще го споделим впоследствие. 😊

Ден 7

Всяко приключение свършва, за да започне следващото. Това не означава, че като ни е последен ден само ще мързелуваме. Ще използваме всяка минута, за да си припомним преживяванията, да споделим емоциите си и да запазим спомена за това незабравимо, жеравско приключение! 🙂

04 юли - 10 юли 2022г.
Района на село Жеравна
Час на тръгване от София - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``.
Такса за участие - 890 лева
Срок за записване - 14 дни преди началото на програмата - 20 юни 2022г.

Важна информация

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района село Жеравна.

Таксата включва:

настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастови групи:

Програмата е подходяща за деца и младежи от 8 години насетне.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂