Дивия свят на Източни Родопи 2022г.

Дивия свят на Източни Родопи

18 юли – 24 юли 2022г.

Този път приключението ни ще се проведе над кратера на отдавана заспал вулкан. Легендите разказват за митични птици, гнездящи по бреговете на бавна река, прерязваща скалите. Скъпоценни камъни проблясват в нощната тъма и там, след третия завой до сухото дърво, там където някога е имало номадски стан, там…

Ще са ни необходими седем дни изпълнени с предизвикателства.

Краката ни ще ни заведат към Източни Родопи и по-точно района на р. Арда, около гр. Маджарово, с. Гняздово, с. Лисиците, с. Бели пласт. Ще спим под открито небе, на палатки, ще готвим по отдавна забравени рецепти своята храна, ще плаваме с лодки, за да открием тайните на вулкан. Можем да наблюдаваме колония от белоглави лешояди, египетски лешояди, черен лешояд. Можем да видим черен щъркел, син скален дрозд и световно застрашената сухоземна костенурка, морски и царски орел. Ще отидем да видим тарпаните, които удобно са се настанили в цяло едно село Сбор, ще потърсим убежищата на зубрите. Районът е истински рай от гледна точка на исторически и природни феномени.

Ако сте вече над 9 г. можете без притеснения да се впуснете в това приключение.

Какво ще правим там:

Да, много са причудливите места в района, но все пак наши цели са с. Лисиците и неговия въжен мост, историческата местност Моняк с откриващата се невероятно панорамна гледка. Проломът „Шейтан дере“ и необикновените абразивни кладенци, с. Поточница, каньона Джанка, язовир Студен кладенец, сухите зеолитни полета, притиснали вкаменени ракообразни, миди и огромни стриди, гъстите дерета със заровените скъпоценни камъни оформили се от бурни вулканични процеси, с. Бели пласт и уникалните каменни гъби!

Наш дом ще бъде уютната „Слънчевата ферма“ в село Тънково. Ще сме настанени на палатки, но ако времето се начумери, ще намерим подслон вътре в къщата. 🙂

До някои от изброените места ще отидем  с лодка, до други с влак, до трети с нашият си бус, а четвърти – пеша. Ще се ориентираме, ще се катерим, ще откриваме историята, ще играем и ще се забавляваме.

Всеки ден ще дискутираме и ще взимаме решение, докъде да стигнем и какво да открием. Програмата ще я създаваме в движение…

Приключението ни зове! 🙂

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Настаняване в „Слънчевата ферма“ в село Тънково  и построяване на удобен палатков лагер. Запознаване с местността, с местните хора, с тренерите, с предстоящите приключения. Споделяне на всички очаквания и нагласи. Игри и симулации, които ще ни помогнат по-лесно и бързо да се ориентираме в новата среда и заобикалящия ни, различен свят. Приготвяне на вечеря и сладки раздумки около вечерния ни огън.

Ден 2

Скачаме в буса и той ни отвежда до площадка за наблюдение на птици и животни. Последният път, когато посетихме мястото наблюдавахме битка между вълци и лешояди за парче плячка. Можем да видим морски и царски орли, черен лешояд, египетски лешояди. Денят далеч, няма да свърши с това. После ще се отправим из деретата за търсене на камъни. Но не съвсем обикновени. Тези са опали, ахати, халцедони… Ще си вземем по някой и друг камък, мъничък, за спомен. На връщане ще спрем да се насладим на абразивните кладенци и „Шейтан дере“ -„ Дяволското дере“.

Ден 3

Ден за плаване с каяци из язовир Студен кладенец. Ще обиколим малки островчета, населени само от кошути и елени, ще посетим старо село, от което е останал само вековният дъб и малък параклис, с невероятна гледка. Ще доплаваме до Коневския водопад и стискаме палци да не е пресъхнал, за да можем да му се насладим и да поскачаме във прохладната вода на язовира.

Ден 4

След загрявката с плаването, отново скачаме в каяците и се отправяме към резерват „Студен кладенец“. Очаква ни приказна разходка и среща с елени, сърни, кошути, вълци, лисици, зайци, тарпани и дано, о дано, със зубри.

Ден 5

Отправяме се към село Маджарово. Ще търсим аметисти, ще се разходим из кратера на отдавана угасналия вулкан, който ни е оставил невероятен каньон и река Арда, която мързеливо тече и предлага на множество птици, прохлада и уединение.

Ще се разхладим в чудните й води и какво пък, можем да открием някой специален, скъпоценен камък. 🙂

Ще отскочим до посетителския център и ще донатъманим знанията си относно всички чудатости, в тези магични Източни Родопи.

Ден 6

Приключенският ни дух е вече съвсем разпален и ето, че поемаме по следите на стари легенди.

„Глухите камъни“ ще открехнат мистерията на тракийските легенди. Ще обходим мястото и ще си разкажем, събраната информация.

Вечерта, когато се приберем, ще направим ретроспекция на всичко видяно, чуто, разказано, запомнено, споделено, защото магията в Източни Родопи е съвсем реална, тя завлядява и оставя спомен в душите и сърцата.

Ден 7

Далеч е село Гняздово и затова от зори ще започнем трескаво оправяне на багажите.

Ще си приберем палатките, посудата, ще завържем добре скъпоценните камъни, които ще довлечем в София, като дар, ще напъхаме разказите в някой джоб, само докато се срещнем, за да ви ги разкажем.

Ако много ни се иска и ни остане време, можем да посетим крепостта Перперикон, за да попълним съвсем раниците си с невероятни разкази.

18 юли - 24 юли 2022г.
Източни Родопи, село Тънково
Час на тръгване от София - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``.
Такса за участие - 890 лева
Срок за записване - 14 дни преди началото на програмата - 04 юли 2022г.

Важна информация

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в Източни Родопи, село Тънково

Таксата включва:

настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Възрастови групи:

Програмата е подходяща за деца и младежи над 9 години.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂