Гръцко Морешествие с КАТАМАРАН 2022г.

Гръцко морешествие с катамаран

23 юли – 30 юли 2022 г.

Миналата година излязохме от границите на познатото и се втурнахме из хоризонтите на съвсем непознатите приключения и оцеляхме.

Преживяхме вълнуващи плавания с яхта, вкусни риби и плодови пити, акостиране и отплаване от и на, диви заливи, скачане и плуване от и до брега, гребане с динги, панорамни разходки из малки, бели и сини, на червени квадратчета, къщи, улички и пристанища, гръцка музика, усмихнати хора, свежи плодове и зеленчуци, количества сладолед, островни легенди, вечери под звездите, невероятни изгреви и заливи, цели стада риби, шарени медузи, даже и истинско торнадо.

Затова, и защото има още много неща за изследване, опознаване и разглеждане, тази година ви предлагаме едно хем ново, хем леко познато приключение.

Заменихме яхтата с КАТАМАРАН. И то съвсем нов и блестящ. Тъкмо, като за нас, които сме свикнали да пазим бели и блестящи неща. 😊

Защо го направихме ли?

Ами, защото ни се ще да разберем какво е това, плаването с катамаран. Вече знаем, какво е на яхта.

Та, на катамарана има повече място, по-широко е, по-стабилно е при вълнение, по-голям е, по-трудно се акостира с него на пристанища и ще можем да нощуваме в диви заливи… ами защото е по, по,  както се пее в една любима песен. 😊

Ето и малко техническа информация за плавателния ни съд:

5- каютен катамаран  Fountaine Pajot 40 – Vetrohod. Произведен през 2021 г. с 4 бани и тоалетни, той включва класически грот, соларни панели, салонен GPS плотер, аудио система, високоговорители на палубата, стендъп падъл  (SUP), напълно оборудван е с готварска печка, фурна, ледогенератор, кафе машина…

Можете да разгледате това бижу тук.

Ще плаваме по Егейско море, из един от островните архипелази на Гърция.

Приключението ни, ще се проведе из Северните Споради, за да не си помисли някой, че ще плаваме из Додеканезите. 😊

Морешествието  е подходящо за участници от  8 години до 18 години.

Максималният брой участници, които катамаранът може да побере е 12 човека.

С участниците ще има двама тренери и един капитан.

Но не кой и да е капитан, а Диан Зайков, чиято капитанска биография е истински впечатляваща.

Наши партньори в това морско приключение ще бъдат добрите ни приятели от „Вятър и Вода“.

От цели 24 острова, се състои този архипелаг. Ние ще посетим няколко от тях (за които легендите разкават впечатляващи истории), в рамките на осем дни.

Скиатос, Скопелос, Алонисос, Кира Панагия…

Нетипично зелени са островите, извисяват се вечнозелени иглолистни дървета, мирише на билки , много от тях са ненаселени от хора. Закътани заливи, примамлива вода за плуване и гмуркане, пасажи от разноцветни риби, игриви делфини и тюлени, прекрасни скали за катерене, невероятни каньони, усмихнато слънце, тюркоазена вода, неподправени преживявания, предизвикателни ситуации, много игри, нови приятелства и смях.

Ще плаваме с катамаран, ще управляваме катамаран, ще учим за ветроходството от нашия капитан Диан Зайков, ще взимаме решения, ще поемаме отговорности, ще акостираме, ще опознаваме, ще откриваме, ще научаваме, ще плуваме, плаваме, гмуркаме, ще си приготвяме храна, ще се изкачваме, ще обхождаме, ще се катерим, ще играем…

Вечерно време, излегнати на палубата на лодката, загледани в звездното небе, ще споделяме преживявания и ще правим планове за следващи такива.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Морешествието ни  стартира от София, където целият екипаж, заедно с целия такелаж, ще се натовари и ще отпътува към мистичния град Волос. Там нашият КАТАМАРАН, ще ни очаква подготвен да се отправи в открити води. Разстоянието от София до Волос е 500км, и се предполага, че ще го изминем за 6 часа, като ще спираме за освежаване и храна. 😊

И така, след пристигането ни във Волос и откриването на точно нашия приключенски ветроход, следва представяне, запознаване с капитана, инструктаж, запознаване с предстоящите приключения и отплаване. Да, отплаваме към остров Трикери, където ще нощуваме и ще донатъкмим морските ни очаквания. Морският преход е 12 мили.

Ден 2

След освежаваща закуска на остров Трикери, ни очаква плаване към слънчевия остров Скиатос. Разстоянието е 26 мили. Това може би е островът с най-много плажове – 66 броя. Естествено, ще се възползваме от техните примамливи пясък и вода.

На някой от всички тях, има оставена следа за нас. Може би е продължението на пътя ни, а може да е поредното предизвикателство. Дали игривият компас, ще посочи вярната посока…

Ден 3

Очаква ни Скопелос. Плаването ни е около 20 мили. По време на плаването, участниците ще вземат управлението на лодката в свои ръце. Ще разменят роли и ще насочват лодката в определена посока. Няколко прекрасни малки, необитаеми островчета ще се изправят пред очите ни. На някое от тях ще ни очаква изненада. Плуването из закътаните заливи, ще оставя на въображението на всеки от вас. 😊

Ден 4

Закуска на палубата, полюшвани от вълните, реещи поглед към хоризонта. Вдигаме платна и се отправяме към Алонисос. Този остров е истинска плодородна градина. Бадеми, круши, смокини, диви билки изпълват въздуха с аромати. Във водите му игриво плава тюлена-монах. Белите къщи, със сини капаци, крият своите легенди, които ние ще проучим, за да достигнем до… древен град, на дъното, на залив, до корабокруширал кораб… Скалиста пътека ни води до гледка, спираща дъха, а от там скали над морето и въжета по тях… Нощта ще преживеем в Патитири, където сутрин можем да опитаме невероятната портокалопита.

Ден 5

Посоката е дадена, остров Кира Панагия, обиталището на морските тюлени. Тесният провлак, за навлизане към северния залив на острова изисква високо мореплавателско майсторство. Заливът е уютно укритие дори и в най-бурно време. Ще изследваме острова, който е ненаселен. Само дивите кози ще ни правят компания. Ще нощуваме под звездите, ще си приготвим морска храна.

Ден 6

Този ден ни е за отмора и пешеходно ориентиране. С лодки динги и със SUP, ще слезем на брега и ще обходим острова от южния до северния залив. Прекрасни гледки ще се открият пред очите ни. Следите ще ни водят, до следващото предизвикателство и следваща дестинация: островите Скопелос и Нео Клима.

Ден 7

Завръщаме се обратно и отново минаваме през Скиатос, но от северната му страна. Параклис на брега, стара църква на върха на хълм, камениста пътечка, сцена на любим мюзикъл, прозрачна вода, заливчета с фин пясък. Вечерта ще нощуваме на дивия остров Понтикониси, в близост до Волос. На острова има само морски фар, до който стига прекрасна пътека.

Ден 8

Акостираме на оживеното пристанище на Волос. Хорска глъч се надпреварва с крясъка на чайките.

Очаква ни дългия път към дома, където ще разкажем за своите морски приключения и преживявания.

23 юли - 30 юли 2022г.
Островите на Северни Споради
Час на тръгване от София - 08:30ч. на стадион ``Васил Левски``
Час на връщане в София – 16.45ч. на стадион ``Васил Левски``
Такса за участие - 1900 евро

За да запазим място за участие в тази програма, се заплаща невъзвръщаемо капаро в размер на 500 евро, което служи за наема на ветроходния съд.

Важна информация

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в Гърция, Егейско море, Северни Споради.

Таксата включва:

наем на ветроходен съд Vetrohod, капитан, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, пристанищни такси и гориво за катамарана, транспорт от София до Волос и обратно, застраховка.

Възрастови групи:

Програмата е подходяща за деца и младежи на възсраст от 8 до 18 години.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.