Вълшебните заливи на Йонийско море с яхта 2024г.

„Аз търсех свобода, пространство на открито и приключение. Намерих ги в морето“ – Ален Жербо.

Всяка година и ние търсим тези три неща и определено успяваме да ги намерим. Понякога на планина, понякога на море.

Прекрасното в случая е, че тук можем да обединим всичко необходимо. 😊

Вече четвърта година, кръстосваме моретата заедно с опитните капитани от Вятър и Вода, които освен наши партньори и приятели са и верни последователи в приключенията ни.

Обходихме надлъж и шир островите из Северните Споради, миналата година достигнахме до остров Тасос и мистичния и зелен остров Самотраки, така че съвсем нормално е да обърнем поглед към непознати води и да приготвим всички необходими вещи за пътешествие, откривателство и научна дейност.

Като казвам научна дейност имам предвид че… в Йонийско море се намира „цветето на Йонийско море“ и залива на костенурките. Става въпрос за остров Закинтос, където има разкошен воден парк и можем да наблюдаваме в естествена среда застрашения и много рядък вид морски костенурки Caretta-caretta.

За да стигнем до този отдалечен остров, ще преминем през редица изключителни големи и малки островчета, малки пристанища, диви заливи, където водата е толкова синя, че е като цвета на небето.

Следва остров Итака. Кой не е чувал за родния дом на Одисей и за неговите приключения описани от Омир. Ами сега на място ще можем да се потопим в древните легенди и ще посетим древната крепост.

Ето го и остров Кефалония – тук има резерват за опазване на черния бор, който расте само на това място. Не знам дали знаете, но растителността на островите е ценена  понякога повече и от водата.

Със сигурност това е нашият план, но дали всичко предвидено ще се случи по този начин е горделиво да кажем, защото все пак си имаме работа с природна стихия и понякога тя може да провали плановете ни.

Но едно е сигурно, каквото и да се случи, определено ще е приключение и ще има много за разказване и показване.

И още малко информация:

Знаете ли че….

Йонийско море е най-дълбокото море от общо 10-те, които съставляват Средиземно море?

Тук се намира падината Калипсо, със своите 5267м. тя е най-дълбокото място в цялото Средиземно море.

Че Йонийско море се е разпростряло и водите му стигат до три държави – Гърция, Италия и Албания.

Тези и още множество факти ще научим, плавайки из кристално сините води на това невероятно море.

Малко логистика:

Тръгваме от София в посока Лефкада с бусче.

Разстоянието е 700 км и се взима за около 8-9 часа.

На марината ще се срещнем: 15:00 ч. на 13 юли 2024г . Възможно е да трябва да изчакаме малко, капитаните да подготвят яхтата.

След кратък инструктаж и настаняване, предвиждаме кратко плаване и преди мръкване да акостираме на залив, за да избегнем шумотевицата на главното пристанище. Море, звезди, еххххх 😊

Още малко информация от нашите капитани:

Плаването с деца предполага да плаваме около 20/30  мили на ден, за да имаме достатъчно време,  да научим как се плава на ветрила, да спрем на тайнствени заливи, да поплуваме с рибите, да се гмуркаме в търсене на морски звезди, да правим скокове от яхтата – това е любимо занимание на всички.

Погрижили сме се да набавим морски съд с повече пространство на борда, който да разполага с повече бани и тоалетни.

Яхтата е лицензирана за 10 човека.

Важно е да се упомене, че  зависим основно от времето – метеорологичната обстановка е главният фактор в избора на маршрут, на конкретно пристанище за нощувка, продължителност на преходите и т.н.

Това e круизно плаване. Стремим се да не правим големи дистанции през деня, избягваме нощни преходи, опитваме се да държим яхтите в спокойни води и шансът да не излезем от пристанище или да променим маршрута в случай на прогноза за силен вятър е много по-голям отколкото при нормалните плавания, които правим с учебна цел.

И така,

Очакваме ви да напишем новите приключения на Тренелариум.

13-20 юли 2024
Островите на Йонийско море - Левкада, Корфу, Итака, Пакси, Антипакси, Кефалония, Закинтос
Час на тръгване - 05:30 ч. стадион Васил Левски
Час на връщане в София – към 18:00ч.
Такса за участие - 2200 евро
Срок за записване - 20 май 2024г.

Важна информация

Необходими документи за участие в програмата:

Платено невъзвръщаемо капаро за заплащане на наетата яхта и резервиране на място в програмата в размер на 500 евро или левовата равностойност по курс на БНБ – 1,955лв. до 10 май 2024г.

Попълнен Договор за участие до 10 май 2024г. и изпратен на имейл info@trenelarium.com

Нотариално заверена декларация от двамата родители за пътуване в чужбина – оригинал и копие.

Копие от акт за раждане.

Валиден задграничен паспорт или лична карта.

Описание за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Таксата за участие включва:

Сухоземен транспорт София- Лефкада и обратно, морски транспорт – плаване с яхта за конкретния период, всички пристанищни такси, гориво и вода, необходими за нашето плаване, храна, застраховка за целия период на програмата, професионален шкипер, който ще се грижи за управлението на яхтата, избор на маршрут спрямо атмосферните условия и решенията на групата, ще предостави време за предаване на заниня и умения свързани с управлението на яхтата на ветрила с помощта на вятъра, тренер от екипа на Тренелариум, който ще се грижи за всичко, освен управлението на самата яхта. 😊

В таксата не са включени:

разходи от личен характер и посещения на платени забалежителности, наем на превозни средства на сушата – скутери, колела, мотопеди, с оглед прекосяване и разглеждане на островите.

30 евро на ден, ще са съвсем достатъчни на нашите участници, като джобни, с които да разполагат.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂