Южно Родопско велопътешестиве в две части

12 юли – 26 юли 2021 (12-19.07 + 19-26.07)

След едномесечното ни, миналогодишно приключение „Пътя на Султаните“, тази година сме подготвили поредното колоездачно, свръх приключение в 15 дни или на две части по 8 дни: 12-19 юли + 19-26 юли.

Трасето ни е начертано да премине през малки родопски села в южна България, където старите традиции и обичаи са съвсем видими. Ще спим на палатки, в хижи или в къщи за гости. Ще имаме възможност да се  насладим на уникални митове и легенди, ще можем да видим с очите си, древни начини за доене на овце, направа на мляко и сирене, ще се потопим в света на траките, ще въртим педалите на колелата по стъпките на Орфей, ще гледаме, ще гледаме, ще гледаме, защото има толкова много за виждане, опознаване и разкриване, че е направо главозамайващо. Очакват ни технични качвания и още по-технични спускания, по видими, почти видими и съвсем невидими пътеки. 😊Страхотни гледки към яз. Студен кладенец

Ето в най-общи линии и нашия маршрут:

Ден 1

Село Арда

Някъде дълбоко в Родопите, по малки лъкатушещи пътчета пристигаме там. Съвсем наблизо е гръцката граница.

Та, пристигаме, настаняваме се, запознаваме се, преглеждаме си колелата, правим си инструктаж, подготвяме багажа, спим, закусваме и…

Ден 2

Село Арда – село Турян

Приключението ни ще започне от село Арда, където миналата година, мястото ни зашемети със своята красота и уединение. Ще преминем през село Гудевица, за да кажем здрасти на добрите ни приятели от „Читалището“ съвсем близо до границата с Гърция. Местността предлага прекрасно, вработващо  каране до село Могилица и един техничен напън с изкачване към село Турян. 😊

Ден 3

Село Турян – гр. Смолян

Интересен е районът около село Турян. Навремето майстори зидари и техните семейства изпълвали с глъч околията, а днес, казват жителите, че от 40 години не се е раждало дете в тоя край. Въпреки, постепенното обезлюдяване в селата, горите са истински магични и животинският свят разкрива своето разнообразие пред очите на случайните пътешественици. Отсечката е около 30 км. С приблизително 800м + денивелация.Западно велопътешествие

Ден 4

Гр. Смолян – село Стикъл

От планинския град Смолян с извисяващите се скали в района, се отправяме към село Стикъл. То е  уютно сгушено в подножието на вр. Турла, в западни Родопи, недалеч от село Гела. Понеже е разделено на две части, на билото и в падината, местните му викат „Отсамния“ и „Отводния“. 😊 Пет часа е времетраенето на днешната отсечка и около 840 м + денивелация.

Ден 5

От село Стикъл, беж крачета към село Солища, село Гела и село Широка Лъка.

Село Солища е населеното място с най-малко микроби на квадратен сантиметър в България. 😊

Според някой древни предания село Гела е родното място на Орфей.

Село Широка Лъка пък е селото, дето се е родила и развила родопската песен, а както знаем тя е истинска магия. Под звуците на тази песен ще отморим, а щурците ще пригласят. Около 25км и 300м + денивелация.Западно велопътешествие-2

Ден  6

В зори товарим раниците с храна и вода и се отправяме към село Кукувица и по залез ще пристигнем в хижа Изгрев. Селото е съвсем обезлюдено и прекрасната природа е превзела някогашните красиви каменни къщи. Хижа Изгрев, в която ще стигнем по залез 😊, се намира в Черногорския дял на Чернатица. Там ще ни очаква вкусна и топла гъбена супа, а хижарите ще се наслушат на героичните ни истории. 15 км, 800м + денивелация, около четири часа каране.

Ден 7

Качваме се отново на колелетата и от хижа Изгрев преминаваме през село Забърдо, за което източници разказват, че е съществувало още през 4 век. Нашата цел е районът на природните феномени „Чудните мостове“. Ще нощуваме в хижа „Чудни мостове“. Тежък е този ден, но родопските гори, ще ни предложат сянка, студена вода за пиене от многобройните бързи потоци, а гледките, ще отнасят надалеч мисълта за умората ни. Приблизително 800м + денивелация, 30 км., 5/6 часа.

Ден 8

„Чудни мостове“ , „Скални мостове“, разходка, почивка. Посрещане на новодошлите и изпращане на старопристигналите. 😊

Ден 9

„Чудните мостове“ – Скални мостове“ – село Орехово. Живописно каране из магическата природа на Родопите. След като Скалните мостове са ни оставили безсловесни с красотата си, се отправяме към китното село Орехово, което датира съществуването си от преди 440 години!

Ден 10

Велопътешествието ни продължава от село Орехово към  село Косово. Леко, приятно и изключително красиво каране. Продължителност около 20 км. и 300м + денивелация. Село Косово е заселено от 17-и век и основните занаяти са били земеделие, кираджийство и зидария. В момента там има 9 постоянни жители. Изключителен уют създават криволичещите улички и старите къщи.

Ден 11

Село Косово – село Югово

Очерците на запалените велопътешественици отронват по-някоя дума, която загатва за технични спускания, бутане, криволичещи горски пътеки. Явно ще е важно да се подходи сериозно и да се набавят всички необходи протектори за този ден. 😊Западно велопътешествие-4

Ден 12

След мистичното село Югово се отправяме на приблизително 35 км трасе с 600м + денивелация към гр. Лъки  –  село Борово –  село Белица. В Лъки набързо ще грабнем няколко традиционни ястия, като родопски клин, трахана, пататник. Добре подкрепени, ще се насладим на красивия район около село Борово, което е било населено още от 4 век преди Христа. Село Белица ще ни очаква за поредната почивка и нощувка.

Ден 13

Село Белица – Кръстова гора – село Мостово

Предпоследният етап от тазгодишното ни велоприключение, ще ни отведе към безкрайните легенди, които витаят около мястото наречено Кръстова гора. Ще отморим, ще поразгледаме, ще изплакнем очите си от прахта в аязмото и поемаме към крайната точка за този ден, а именно село Мостово.

Ден 14

Вкусни мекици ни очакват за закуска и отново се качваме на колелата. Село Мостово – Караджов камък – село Врата. Колкото и изморени да сме, ще отидем на залез до митичния скален комплекс „Белинташ“, така ще сме направили прословутия“ родопски триъгълник“.  Много история, много митове и легенди, много красота и много познания ще натрупаме през тези две свръхприключенски велоседмици.Западно велопътешествие-3

Ден 15

Край! 🙂Западно велопътешествие-5

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на планина Родопи.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие в една част (8дни) – 790 лева, за цялата програма (15 дни) – 1380 лева.

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дати на провеждане: 12 юли – 26 юли 2021г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще Ви върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.