Маунтин байк училище

маунтин байк

Нашите велопрограми набират все по-голяма популярност сред малки и големи и ние решихме да започнем една по-ранна подготовка за управлението на планински колела на малки, големи и още по-големи, велоприключенци.

Както добре е известно на всички,😊 карането на колело сред природата носи невероятно удоволствие, но понякога носи доста мъка и болка. Нашата задача е да помогнем в справянето с тези мъчнотии.

След успешно преминато велоучилище, очакваме участниците да се чувстват по-уверени, по-можещи и да успяват да си подарят повече щастливи емоции, предвижвайки се на две гуми сред приказните места на българската природа.

Това е петдневна програма, без преспиване, ориентирана за деца, младежи и пораснали, които имат желание да направят своите първи стъпки, да надградят или да усъвършенстват своите знания и умения, свързани с управлението на планински велосипед, извън обичайните пътища.

За тази цел е необходимо участниците да умеят да карат велосипед на две колела 🙂

Ние ще помогнем в това, те да се чувстват по-уверени в карането по черни пътища, при спускане, при изкачване, при преминаване на препятствия.

Ще предадем знания относно това, което имаме в ръцете си, какво е то планински байк и как да се грижим за него, за да извлечем максимума на възможностите му, неговите и нашите.

За да сме максимално полезни в тази задача, сме  разпределили  три нива според възможностите на участниците.

  • Начинаещи

Първи стъпки в карането на планински байк, извън обичайните пътища – равни или с минимална денивелация черни пътища, горски пътеки. Преминаване на малки препятствия. Техника за изкачване, спускане, носене на байка.

  • Средно напреднали

Техники за каране по стръмни изкачвания и стръмни спускания в гористи местности, планински била, пресичане на различни по обем и вид препятствия – камъни, клони, реки

  • Напреднали

Усъвършенстване на техниките за каране по байк трасета, трикове, скокове.

Във всяко едно от нивата ще засегнем уменията и техниките за поддържане на планински велосипед, отстраняване на повреди по велосипеда, с подръчни материали, смяна на гума, измиване и смазване след употреба.

Задължително е включена сесия по безопасност при управлението на планински велосипед.

Учене чрез преживяване и маунтин байк

Независимо какво правим, в основата на всичките ни програми е залегнал дълбоко метода на предаване на знания, а именно „ученето чрез преживяване“.

В програмата „Маунтин байк училище“ също ще вземе дейно участие този метод. Най-ценното знание е това, което сме добили чрез правене. Ще се учим да говорим един с друг и да се изслушваме, да си помагаме и да сме състрадателни един към друг. Ще се научим да се доверяваме на собствените си възможности и да преценяваме колко можем, ще се научим да мислим креативно и да впрягаме тези мисли и креативност в действие. Няма да е никак лесно, но пък ще е предизвикателно и интересно!

За възрастта на децата и групите

Програмата е подходяща за деца навършили поне 5 години. Участниците обичайно са по 8 в една група, придружени от двама тренера. Участниците ще бъдат разпределени в група според уменията и възможностите си.

Програмата ни ще се провежда основно в района на к.к. Боровец, където ще се приютяваме в нашата база в хотел „Флора“. За тази програма участниците ще използват лични велосипеди, които ще транспортираме в първия и последния ден, а през седмицата ще стопанисваме. Всяка седмица ще можете да се запознаете с промените по програма във фейсбук групата ни „Тренелариум“.

Имайте предвид, че ние провеждаме програмите си независимо от метеорологичните условия, затова са възможни промени в последния момент. Не забравяйте да осигурите необходимите резервни вещи, дори шапка или бъф, за под каска и ръкавици, независимо дали е горещо лято. В планината времето се променя за минути и е важно да сме подготвени. Високите обувки дават свобода на движение и спокойствие на децата, в планината. Предпазват от ужилване от насекоми, както и от изкълчване по неравните пътеки. Дългият панталон пази коленете от многократните падания, наколенки и налакътници са препоръчителни, връхната дреха и каската са  от първостепенно значение. Вода, храна и любопитство, това са останалите необходими неща! 🙂

Ден 1

Разпределяне на участниците в съответните нива, според уменията и възможностите им.

Запознаване на участниците с предстоящите занимания и преглед на колелата.

Динамични игри, подпомагащи свалянето на притесненията от предстоящите занимания.

Лек, опознавателен велопреход по черен път. Това ще спомогне да се открият пропуските в умението за управление на планински велосипед.

Обяд и кратка сесия по безопасност. Каране на планински велосипед по черен път и преодоляване на леки препятствия.

Ден 2

Лека велоразходка за добро утро.

Сесия по безопасност и устройство на планинския велосипед.

Обяд и следобедно каране по черни пътища с преодоляване на препятствия.

Дискусия на теми от изминалия ден.

Ден 3

Усложняваме задачите и през този ден се отправяме на истински велопреход. Той е с продължителност цял ден, като на обяд ще си спретнем пикник, на някоя от прекрасните поляни, които заобикалят лениво, течащата река Лакатица.

Ще се наложи да приведем наученото до този момент в действие.

Ще преминаваме препятствия, малки рекички, скокчета. Ще се наложи да сменим сами гума. 🙂

Ден 4

Ако вече усещаме онази изтръпналост в определени части на тялото ни, от предишните дни, в този ден ще караме „по-кротко“.

Ще си направим атрактивен полигон, на който ще премерим сили и умения за управление на планински велосипед.

Така хем ще научим нови неща, хем ще си починем, хем ще се забавляваме истински.

Ден 5

След тази „тежка“ програма идва ред и на заслужена „почивка“.  Ще яхнем отново колелата и с тях ще се придвижим до чудни места за почивка и игра в близост до малките вирчета, които река Искър е сътворила точно за нас.

Та там, ще си спретнем забавна щафета с колела, пикник и споделяне на всичко преживяно през седмицата.

През този ден ще нанесем всички споделени моменти в дневника на маунтин байкъра и ще вземем своите заслужени стикери.

Час на тръгване от София - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``.
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``.
Район на провеждане - Боровец и други райони
Цена на курса за 5 дни 580 лв
Цена за един ден 130 лв
Записване най-късно една седмица преди избраната от Вас дата!
По време на програмата участниците ще използват лични велосипеди. Осигуряваме транспорт и съхранение на байковете за периода на провеждане на програмата.

Важна информация

Място на тръгване и прибиране:

Всеки ден мястото на тръгване и прибиране е от паркинга пред стадион “Васил Левски”.

Необходимости:

При записване за участие, родителите изпращат: попълнена „Декларация за съгласие от родител“ и заплащат такса за участие според условията, които са описани в „Политика на заплащане“

Програмата:

Актуалната информация за конкретната програма, в избраната от вас седмица, може да следите във фейсбук групата ни „Тренелариум“.

Възрастови групи:

Първа група: 5-6 години
Втора група: 7-12 години
Трета група: 13-18 години

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Промени в програмата

Предложената програма е примерна и може да претърпи сериозни промени в резултат от метеорологичните условия, груповата динамика, интересите и настроенията на участниците.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Два пътя се отклоняваха в гората и аз - аз поех по по-неотъпкания! - Робърт Фрост