ГОРСКО УЧИЛИЩЕ

горско училище

Това ни е първата и много обичана приключенска програма, която създадохме преди вече, цели 10 години. Тя помага на младите приключенци да направят първите си плахи стъпки към опознаването на природата. Цяло лято неуморно ходим из горските пътеки и с любопитство откриваме и научаваме как да прекарваме времето си там с наслада. Гората винаги е пълна с изключително интересни неща за правене. Всяка една разходка може да се превърне в изследователска експедиция, всяка поляна с горски плодове става открито ненадейно съкровище, всяко дърво предлага приключенско катерене и изпробване на смелостта, всяка хралупа е тунел към друг свят, всяка буболечка е тема на задълбочена научна дейност, всяка тревичка, цвете, листо и шишарка са безценен предмет на изкуството. Всяка река е като буйно море и предлага купчина възможности да си измокриш панталоните. Можеш да търсиш златни песъчинки или да ловиш риби с голи ръце или просто да изпробваш ловкостта си, скачайки от камък на камък. Всяка поляна е идеално място за построяване на крепост и за сготвяне на любими храни на огън, всяка чешмичка е безценен дар за пътешественика. Всяка тъмна гора е повод за поява на мистериозни митове и легенди.

Всяко съзрято животно, птица или насекомо е свръх преживяване и запълва поне три седмици, постоянно говорене по темата, за очите, козината, пипалата, размера… Пък всичките ти приятели, с които си се запознал по време на това приключение, остават завинаги в сърцето ти, защото са ти пазили гърба, преживели сте заедно всичко това и сте го споделили, плакали сте си един на друг, заради мокрите крака, раничката на коляното или загубения дъждобран, изсипания сандвич, трудния мост, стръмната пътека, далечния връх. Подкрепяли сте се, помагали сте си, смяли сте се прегърнати на всичките си неудачи.

Учене чрез преживяване

Тази година ще продължим да реализираме всички тези приключения и още много други, по метода „Учене чрез преживяване“. Най-ценното знание е това, което сме добили чрез правене. Ще се учим да говорим един с друг и да се изслушваме, да си помагаме и да сме състрадателни един към друг. Ще се научим да се доверяваме на собствените си възможности и да преценяваме колко можем, ще се научим да мислим креативно и да впрягаме тези мисли и креативност в действие. Няма да е никак лесно, но пък ще е предизвикателно и интересно!

За групата и за възрастта на децата

Програмата е подходяща за деца над 4 години. Участниците обичайно са по 8  в една група, придружени от двама тренера. Всяка седмица ще можете да се запознаете с точната програма във фейсбук групата ни „Тренелариум“. Имайте предвид, че ние провеждаме програмите си независимо от метеорологичните условия, затова са възможни промени в последния момент. Не забравяйте да осигурите необходимите резервни вещи, дори шапка и ръкавици, независимо дали е горещо лято. В планината времето се променя за минути и е важно да сме подготвени. Високите обувки дават свобода на движение и спокойствие на децата, в планината. Предпазват от ужилване от насекоми, както и от изкълчване по неравните пътеки. Дългият панталон пази коленете от многократните падания, връхната дреха шапката са  от първостепенно значение. Вода, храна и любопитство, това са останалите необходими неща! 🙂

Ден 1 - Турист

Децата усвояват различни знания и умения за престой, поведение и ориентиране в планина. През този ден правим лек преход, посещаваме природонаучните центрове в планината и децата се учат как се използва карта и компас. Запознават се с работата на планинските спасители и правят симулативна спасителна акция. Правим си огън и си готвим на него.

Ден 2 - Алпинист

Това е най-предизвикателния ден. 🙂

Децата се запознават с катеренето на скали, катеренето по дърво. Използваме и стенa за катерене на закрито, а именно най-новата, иновативна и невероятна зала за катерене – Балкан.

Денят е изпълнен с все полезни знания и умения. Как се използва алпийска екипировка, начини на осигуряване, редица полезни алпийски възли, пускане на рапел, катерене със самохват, разнообразни техники за катерене по скали, безопасно катерене по дърво. Ако ни остане време можем да включим разнообразни методи  за изграждане на бивак и техники за оцеляване в непредвидими условия.

 

Когато провеждаме заниманията си в зала, то там предаваме своите умения за катерене на въже, катерене на боулдери, осигуряване, ползване на автоматични средства за осигуряване – аутобилей, безопасно поведение в зала за катерене, учим възли, учим как да си помагаме и да се мотивираме. Учим и как да не се отказваме, когато усетим трудността и предизвикателството. 🙂

Това също е денят, в който децата се учат да  бъдат приятели.

Ден 3 - Пътешественик

Посещаваме интересни места и изследваме тяхната природа, история и забележителности.
Посещаваме различни пещри и там, учим за строежа на земята, скалите, учим за минералите и пещерните обитатели.
Посещаваме различни природни забележителности, водопади, върхове, реки, язовири, скали, каньони, ждрела,освен чисто географски знания добиваме знания и за биоразнообразието в света на влечугите, насекомите, птиците и животните, техните навици и начин на живот.

Посещаваме различни исторически обекти и забележителности и обогатяваме своите знания за страната ни, културата ни, обичаите. Запознаваме се с редица занаяти и участваме в изработвенето и приготвянето на разнообразни неща
Драгоманско блато – децата научават за биоразнообразието в света на влечугите, насекомите, птиците и животните, техните навици и начин на живот.

Ден 4 - Приключенец

Това е може би най-вълшебният ден от всички.

Обичайно, избираме съвсем магическо място, на което да играем.

Но играем какви и да е игри.

Играем заплетени казуси, които бъкат от логически, стратегически и екипни задачи. По време на тези игри учим за себе си, за хората около нас, за природата, за историята.

Развиваме своята бърза мисъл, уменията да взимаме решения, уменията да се изслушваме и да приемаме различна гледна точка, учим се да се разбираме, да сме заедно, да си помагаме, да се грижим един за друг, развиваме своето въобръжение и изобретателност, отключваме своето любопитство за нови знания.

Ден 5 - Плувец, Каякар

Няма нищо по-прекрасно от това, да се отпуснеш в ярко синята вода и да оставиш тялото ти да се възстанови след четири изпълнени с приключения дни.

Поради тази причина, това лято, всеки петък ще се наслаждаваме на приятното преживяване, което ще ни даде посещението на различни басейни и аква паркове, в близост до София.

Басейните, в които приключенстваме са в с. Рударци, „Корали“ в с. Панчарево или комплекс „Котвата“ в Сапарева баня, Аква парк „Конза“, басейните с минерална вода в с. Белчин, с. Долна баня, гр. Банкя.

Освен да лудуваме около басейните, ви предлагаме и вариант да сме на вода, само че с двуместни каяци.

През този ден, ще можем да се научим, как се управлява каяк, как да разчитаме атмосферните условия, за да са ни в помощ, ще се научим да разпознаваме видовете ветрове и облаци, ще учим моряшки възли и ще правим симулации по водно спасяване, ще плаваме из водите на язовир Пчелин, Огняново, Искъра, ще изследваме непознати заливи и брегове, ще си напрвм пикник.

Петъчният ден е и времето, в което правим ретроспекция на преживените приключения, получаваме стикерите си и си попълваме Горските книжки.

Час на тръгване от София - 08:30ч. стадион ``Васил Левски``.
Час на връщане в София – 16.45ч. стадион ``Васил Левски``.
Цена на курса за 5 дни 540 лв
Цена за един ден 125 лв
Записване най-късно една седмица преди избраната от Вас дата!

Важна информация

Място на тръгване и прибиране:

Всеки ден мястото на тръгване и прибиране е от паркинга пред стадион “Васил Левски”.

Необходимости:

При записване за участие, родителите изпращат: попълнена „Декларация за съгласие от родител“ и заплащат такса за участие според условията, които са описани в „Политика на заплащане“

Програмата:

Актуалната информация за конкретната програма, в избраната от вас седмица, може да следите във фейсбук групата ни „Тренелариум“.

Възрастови групи:

Първа група: 5-7 години
Втора група: 7-10 години
Трета група: 10-15 години

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂

Два пътя се отклоняваха в гората и аз - аз поех по по-неотъпкания! - Робърт Фрост