Горско училище 15 юли 2019г.

«Куражът бива намерен на неочаквани места.».  Дж. Р. Р. Толкин

В пет дни, тренерите от Тренелариум ще помогнат на  младите приключенци да отворят ума и сърцето си за всички онези невероятно красиви и любопитни места и неща, които ще посетим, открием и изследваме по време на програмата ни «Горско училище».

Ден 1

През този първи ден ще се потопим в невероятната красота на Земенския пролом. Стига времето да е достатъчно ще разгледаме изключителното разнообразие от карстови пещери, скални (пирамиди, игли, групи) образувания, водопади, растения. Ще разберем какво означава «скални ритли», «меандри», «карстови извори» и др. Неслучайно чешкият писател Константин Иречек е казал:

«Всеки завой, зад всеки скалист издатък, е отделен свят… На левия бряг нерядко се срещат ниски дъбови храсталаци… и от техните злени листа се издигат чудно сформирани високи, белезникави стълбове и игли, които напомнят известните Белоградчишки скали.»

Ден 2

Ден за катерене по скали. Ще отидем до близката ни планина Витоша и ще тестваме скалните маршрути, в близост до х. Средец. Ако времето ни позволи може да отидем до Боровец, защото гората там е свежа, диша се леко, потоците са пенливи, а скалите достатъчно гостоприемни. 🙂 Ще учим различни техники на осигуряване и различни алпийски възли. Ако тренерите преценят, може да покажат на децата „онзи“ специфичен метод на изкачване, посредством използване на самохват. Пък да видим после, дали ще ни се развързват лесно обувките… 🙂

А ако вали, е това ще го измислим в понеделник. 🙂

Ден 3

Южната страна на Витоша изобилства от живописна гора и животни, които, ако сме достатъчно тихи можем да наблюдаваме. Можем да срещнем сърни, елени, белка, златка, диви прасета.

Нашата цел е да отидем до местността „Живата вода“, за да разберем защо хората са кръстили това място по този начин. Ще отскочим и до една скална ниша, за да проверим как са преживели зимата, нашите малки, рошави приятели, прилепите. 🙂

Ден 4

Ще се катерим, отново. Този път по дърво. Имаме си страхотен сет от хватки, които ги закачаме по дърво и си правим маршрут, все едно сме на стена за катерене, само че в гората. За това ни предизвикателство, ще отидем до долината на с. Бели Искър.

Ден 5

Вече е традиция последния ден от „Горско училище“ да посетим някое интересно място, което по случайност да разполага с басейн. Отдавна не сме посещавали хладните води на басейна в с. Рударци. Та, ще поразтъпчем „морни пети“ от с. Мърчаево до с. Рударци и ще се отдадем на заслужена почивка.

 

Как да се запишем за участие:

Можете да изпратите попълнена контактна форма от нашият сайт: Контакти

Можете да изпратите имейл до: desyslava.angelova@gmail.com

Възможни са промени от предварително обявената програма, поради лоши атмосферни условия!

Всяка седмица програмата ни е различна. Поради високия интерес за тази програма, моля подайте заявка за участие поне седмица по – рано от избраната, от Вас дата.

Всеки ден се тръгва и се прибира от и на стадион “Васил Левски”.

  • Час на тръгване – 08.30ч.
  • Час на пристигане в София – 16.45ч.
  • Цена на курса  – 220 лв. за пет дни
  • Цена при записване за един ден – 50 лв.
  • Записване най-късно една седмица преди избраната от Вас дата!