Програма Из Еленския Балкан

Това е петдневна програма, подходяща за деца между 6 и 14 годишна възраст. Ще се проведе в района на с. Буковец и гр. Елена.

Еленският Балкан се слави с най-чистия си въздух, най-умерените температури и най- гостоприемните хазяи.:) Ще отидем, за да проверим! Ще сме настанени в туристическия дом, който е сграда на 100г. Ще усетим полъха на историческото ни минало. Ще хапнем сладки и ще поговорим за любимата на Яворов – Мина в реставрираната й къща. Ще научим всичко, което можем за историята на това място, ще отидем до х. Чумерна, ще се катерим по скалите до х. Буковец и ще приключенстваме с нови хора, на ново място.

Пътеводител на програмата

Ден 1:

Настаняване в туристическия дом, откриване на програмата и запознаване с предстоящите занимания.

Разходка из град Елена и посещение на нейните забележителности. Вечерна дискусия  на теми от деня. Споделяне на впечатления.

Ден 2:

Приключенска, куест игра из гр. Елена. Разходка до  удивителниата красота на „Христовски водопади“ и спускане с алпийски тролей.

Вечерна дискусия и презентация на откритите и научени неща от деня.

Ден 3:

Изкачване на най-високия връх в района, от където се откриват, спиращи дъха гледки – вр. Чумерна – 1536 м.н.в. през Твърдишкия проход. Стар и пре-стар път е този. Столетия наред по него са ходили нашественици и бойци, търговци и занаятчии. По пътя ни ще видим Титьова могила, която крие тайните си и досега, ще зърнем и „Марков камък“, за който се твърди, че е бил хвърлен от Крали Марко!

Вечерна дискусия на теми от деня.

Ден 4:

Ще посетим прекрасната природа в района  на  х. Буковец. Тя е вдъхновила поета Емилиян Станев да напише  „Повест за една гора“. По красивите скали в района има екипирани няколко маршрута за скално катерене. Ако не сме бекрайно изморени ще се изкатерим по алпийски способ, по различни, по трудност маршрути.

Вечерна дискусия и споделяне на впечатления от изминалия ден.

Ден 5:

Оправяне на багажа. Разходка до  яз. Йовковци. Закриване на програмата. 🙂 Отпътуване към София.

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

При дълготрайна прогноза за промяна на атмосферните условия, мястото на провеждане, както и някои от елементите на програмата могат да се променят!

Лична Екипировка

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 430 лв.

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка (алпийски инвентар, каски, осигурителни средства, компаси, карти, и др.), транспорт и застраховка.

Дата за провеждане:  10 юни 2019 г. – 14 юни 2019 г.

Краен срок за записване: 15 май 2019 г.

  • Как да се запишем в програмите на „Тренелариум“?

Изпратете формата от сайта за записване или писмо до desyslava.angelova@gmail.com, за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100 лв. от обявената такса най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.