Странджанско морешествие

Знаете ли защо в старо време се е смятало, че българите са най-дълголетният и здрав народ? А знаете ли, че в България расте маслиново дърво, а че до морето има истинска геоложка, природна, скална енциклопедия, а за терциерната растителност; чували ли сте, и за скритете останки от древни градове, потънали в дълбоките реки на Велека и Ропотамо, някой казвал ли ви е, къде живеят стрършелите и как да се пазим от тях, знаете ли и как да разпознаем ядливи растения, да сте плавали с каяк по приказните води на Велека и да сте наблюдавали застрашени птици и влечуги, или пък да сте премерили сили с вятъра, гребейки с каяк в открито море?

Ами всичко това и още много други приключения ще изживеем по време на седемдневната ни програма, подходяща за деца и младежи на възраст навършили 8 години. Елементите на програмата са със средна до висока физическа натовареност и изискват добро здравословно състояние. Ще си направим палатков лагер в къмпинг Силистар. Храната ще си я приготвяме сами!Странджа1

Цел на програмата:

Целите на тази програма са да обогатят мирогледа на младите хора, чрез посещение на различни природни и исторически забележителности. Програмата е пълна с физически активности на открито. Трупането на нови знания, дискутирането на трудните моменти подпомагат общуването между младите хора и развиват качества, като дисциплина, толерантност и грижа.

Програмата ще се проведе в района на с. Синеморец, района на р. Велека, с. Заберново, с. Калово и др.

Елементи на програмата:

  • Пешеходни преходи през едни от най-малко познатите райони в България, през вековни дъбови и букови гори.
  • Посещение на древни тракийски светилища и долмени.
  • Ориентитране в планинска среда с карта и компас.
  • Плаване с каяк по река. Наблюдение на птици, животни, влечуги и насекоми в естественато им местообитание.
  • Плаване с каяк по море.
  • Екипни, приключенски, логически и забавни игри.Странджа3

Пътеводите на програмата по дни:

Ден първи:

Изграждане на палатков лагер и  настаняване. Обяд и запознаване с програмата. Очаквания и нагласи, дискусия на тема безопасност при предстоящите мероприятия. Екипни и забавни игри. Опознавателна разходка из околността. Ще отскочим до приказната лагуна на плаж Силистар. Приготвяне на лагерен огън и вечеря.

Ден втори:

Пешеходен преход от с. Заберново и посещение на местността Парория. Да се потопим в Странджанските мистерии. Тайният плаж „Листи“ и свободно време. Вечерна дискусия на теми от деня около лагерният огън.

Ден трети:

Безопасност, водно-спасителни методи и техники. Воден поход с каяци по бавна река. По време на изследването на реката, ще имаме възможност за наблюдение на най-разнообразни птици, животни, влечуги и насекоми, в естествените им местообитания. Много от тях са защитени видове. Ще плажуваме на плажа, на устието на р. Велека. Вечерна дискусия на теми от деня.

Ден четвърти:

Ден за каяци по море! Ще направим опит да достигнем до Тюленовата пещера, ще се насладим на величествени скали, оформени от бурни вулканични дейности. Преходът ни е от Синеморец до плаж Силистар, водени в това приключение от смелите капитани на «Вятър и Вода».Странджа5

Ден пети:

Ще ни предизвика  с приключенски казус, които ще изисква от нас да си сглобим сал и с него да изминем определено разстояние, без да губим части или спътници… 🙂 Ще разкажем в последствие, какво ни се е случило. 🙂

Ден шести:

Вече изследвахме с. Кости, с. Българи, Пътеката на зелениката, с. Младежко, с. Костандово, изворите на р. Младежка, Райковото пръскало. Време е да се потопим още по-дълбоко в тайнствата на Странджа. Отиваме на експедиция до с. Калово, където термина «вековна гора» важи с пълна сила.  Огромната част от дърветата са над 120 години. Ще се запознаем с 1000-годишния благун, които живее там. След това ще се запознаем с изключителния метод на строене на местните къщи, ще опитаме храната, отглеждана в облян от слънце двор, ще слушаме приказки и предания, защото това е нашето минало и е важно да го пренесем нататък.Странджа2

Ден седми:

Финално ходене на плаж, и дълго разделяне с  безвремието и безгрижието!

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на с. Синеморец, с. Колово, р. Велека и др.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 590 лева

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, наем на каяци,  такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дата за провеждане: 07 – 13 септември 2020 г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.