Странджанско велопътешествие

Програма подходяща за участници навършили 12 години.

IMG_4656Пътеводител на програмата «Странджанско велопътешествие»

Странджа, Етап 4 от «Пътя на султаните»

Ден първи:

Седмицата мина неусетно и ето, че настъпи началото от последния етап на велопрограмата ни «Пътя на Султаните».

Пристигане в с. Факия. Настаняване в къща за гости. Запознаване с участниците и с предстоящата програма. Преглед на багаж и велосипеди. Загряваща разходка в района.  Вечерен огън, вечеря и раздумки.

Ден втори:

С. Факия – с. Евренозово. Разстояние 30 км. Продължителност 4 часа. Ниско ниво на трудност.

През този ден ще разгледаме чудноватото село Евренозово, което на гръцки означава «Господин Еврен». Населението му отпървом предимно турско, се изселва след Балканската война  и в последствие е населено отново от български бежанци от Източна Тракия. Ще опитаме местни деликатеси, ще поговорим с хората, ще научим скрити факти за района.

Ден трети:

Велопреход с.Евренозово – с. Бръшлян. Разстояние 16 км. Продължителност 3,5 часа. Ниско ниво на трудност.

Умишлено този преход е кратък, за да имаме повече свободно време да се запознаем с уникалността на това вълнуващо място. Селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Ще разгледаме автентични къщи, строени още през 17 век. Ще сме настанени в къща за гости.

Ден четвърти:

С. Бръшлян – Ловен дом м. Качул. Разстояние 38 км. Продължителност 4 часа. Ниско ниво на трудност.

Района на м. Качул е поразителен със своята богатата флора и фауна. Ще си на правим разходка по поречието на р. Велека, ще отскочим до историческата местност Петрова нива. Ще се опитаме да открием находището на индокитайски бамбук. 🙂

Ще сме настанени в ловен дом Качул.

Ден пети:

Ловен дом  м. Качул – с. Бродилово. Разстояние 35 км. Продължителност 4 часа. Ниско ниво на трудност.

Магията на нестинарите в с. Бродилово можем да усетим много силно. Старите заселници са били гърци – нестинари. В района са описани останките на три крепости. Селото си е имало и теснолинейка до 50 – те години. Много история можем да открием тук, наред с изключителната природа.

Ден шести:

с. Бродилово – м. Силистар. Разстояние 30 км. Продължителност 4 часа. Ниско ниво на трудност.

Нашето вело, историко, природо – приключение завършва на може би, най-красивия залив по българското Черноморие, а именно Силистар. Магическа планина е Странджа и магическо място е Силистар. Все още е защитена територия, което позволява на туристите да се потопят в дивия свят на мястото. Необикновена смесица от лонгозна растителност, дъбови и букви гори, вулканични скали, скрити и примамливи заливчета, пълни с разноцветни рибки, водорасли, миди, рапани и скариди. Ще се настаним в къмпинг Силистар и ще се насладим на прекрасното септемврийско море.

 Ден седми:

Е, програмата ни «Пътят на Султаните» приключва тук, на това място. Оставяме си този ден за любуване и сбогуване с лятото! 🙂

Как ни се е получило ще разберете след като проведем програмата, след като изстържем калта от нас и спиците, след като се наспим, след като осъзнаем!

Странджа

Легенда за трудността на велопреходи:

Ниско ниво на трудност – пътища или широки, гладки пътеки, покрити с асфалт, макадам или друга твърда настилка. Среден наклон не повече от 5%. Максимален наклон не повече от 8%. Няма естествени препятствия.

Средно ниво на трудност – Твърда и стабилна настилка. Среден наклон не повече от 8%. Максимален наклон не повече от 15 %. Възможно е да има различен вид препятствия. Мостове, реки, паднали дървета.

Високо ниво на трудност – Променлива настилка. Среден наклон не повече от 15 %.Максимален наклон не повече от 20%. Възможно е да има препятствия по-високи от 20 см. Възможно е да има нестабилни камъни и мостове. Кратки части могат да надхвърлят посочените критерии.

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на планина Странджа.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 590 лева

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дата за провеждане: 31 август – 06 септември 2020 г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.