Старопланински потайности

Западна Стара планина е изключително място събрало в себе си велико минало, изключителна природа, впечатляващи скални обекти, мистериозни пещери и знание, което чака да изскочи пред търсещите го. 🙂 Ние ще се отправим към района на гр. Белоградчик, резерват Чупрене.

Програмата е подходяща за участници от шест години нагоре.

Белоградчик1

Какво ще правим там?

Предложението ни за тази година е да се потопим в този забравен свят, да го огласим с любопитството си и опознаем великолепието му. Ще посетим скалните обекти в района на Белоградчик (на някои от тях можем да се катерим, по изключително специфичен начин, така че да не накърняваме прекрасния пясъчник), ще навлезем в недрата на пещера Магурата, където ще научим поразителни факти за мястото, пещера Венеца. Тези двете пещери са облагородени. Ще посетим и пещера Лепеница, където ще са ни необходими водач и различна екипировка. Ще усетим какво означава истинска пещера и ще се почувстваме като първооткривателите. J Ще се докоснем до биосферен резерват Чупрене. Казвам докоснем, защото средната възраст на гората от смърчове е около 110г. Чувството да си сред такива мъдреци е невероятно и трудно описуемо.  Дива котка, глухар, благороден елен, лисици, сърни, постоянно обитаван от вълци, резервата ще предложи на младите естествоизпитатели истинско и неподправено приключение.

Наред с всички тези преживявания ще имаме време да играем, да разплитаме приключенски казуси с всевъзможни задачи, да споделяме, да взимаме решения, да постигаме консенсус, да се изслушваме. Ще се научим да уважаваме чуждото мнение. Ще се научим да разбираме това, което чуваме. 🙂

Естествено, не на последно място са  всички предизвикателства, които можем да предложим с изграждане на гора от въжени елементи. Участниците ще се научат как да правят различни алпийски възли и с тяхна помощ да закрепват въжени мостове по дървета. Как да прекосяват река с помощта на въже, как да си направят хамак и други подобни, все полезни умения.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден първи:

Приключението ни ще стартира от древния град Белоградчик. Ще се настаним в близост до крепостта. Първото ни предизвикателство ни очаква из дебрите й. То включва доста събирания на очаквания и нагласи, има дискусия на тема безопасност при предстоящите мероприятия, включени са екипни и забавни игри, позволяващи на участниците да изградят симпатии едни към други, да  опознаят своите силни и още по-силни страни, да положат основи на приятелство и доверие.

 Ден втори:

Чрез намереното в крепостта, се надявам да достигнем района на величествените пясъчници, криещи неподозирани количества от предизвикателства. Всяко едно, открито и преживяно, ще ни препраща към следващото. Всяко следващо, ще ни подарява късче мъдрост и познание.

Ден трети:

Ще влезем в Рабишката пещера и ще излезем през Вратача. Ще преминем през тунели, които свързват колосални подземни зали, ще потърсим неоткрити ценности из Зловещата галерия, Слънчевата зала, Залата с падналия бор, Залата на тополата, Тронната и Триумфалната зали. Ще се помъчим над термини като палеолит, неолит, ще разберем как се рисува с гуано, така че нарисуваното да остане с векове.

Ден четвърти:

Знаете ли, как да преминете през буйните води на река? А как да прекосите бездънна пропаст? А как да си направете люлка за легло? В този ден ще научим всичко това. Ще си го построим, ще си го преминем и ще си му се назабавляваме, както е необходимо! Очаква ни гора от въжени елементи! 🙂

Ден пети:

През този ден ще посетим пещерата, където всяка година се ражда слънцето. Тя може да бъде открита само от смел поглед и непреклонна воля. Все пак имаме сведения, че се намира някъде из Маркашница. Знаем, че е двуетажна, знаем, че може да променя силата на звуците, знаем , че е подслонявала древните, знаем, че има стара звездна карта. Какво ще ни разкрие тя? Ще разберем едва, когато я открием! глухар

Ден шести:

Време е да се потопим сред най-старата смърчова гора, която е дом на безкраен брой птици, животни и растения. Стъпките е необходимо да са тихи, дъхът притаен, защото всяко рязко движение би подплашило крехкия свят и би ни лишило от удоволствие да го споделим. Ще сме отседнали в дървена хижа, защото  за наблюдението на някои от съществата е необходимо прикритието на вечерта. Готови ли сте за приключение в света на природата?

Ден седми:

Всяко приключение свършва, за да започне следващото. Това не означава, че като ни е последен ден само ще мързелуваме. Ще използваме всяка минута, за да си припомним преживяванията, да споделим емоциите си и да запазим спомена за Старопланинските потайности! 🙂

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на гр. Белоградчик, резерват Чупрене

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 550 лева.

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дата за провеждане: 06 – 12 юли 2020 г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.