Родопско велопътешествие 2019

Западни Родопи, яз. Голям Беглик – дивото зове!DSC_6945

Всяка година изживяваме седем невероятни дни из боровите гори на яз. Голям Беглик. Велопътешествието ни трупа километри и деневилация в своята история. Всяка година колелата и нашите желания ни отвеждат все по-нататък, защото има токлова много за изследване, гледане, усещане в този район. Тази година ще минем по познати пътеки, но ще открием и нови пространства. Тентите са импрегнирани, посудата измита и в очакване, газовите котлони напълнени, резерните части за колелата – подновени!

Седемдневна програма, подходяща за деца и младежи на възраст между 10 г. и 17 г. Елементите на програмата са със средна до висока физическа натовареност и изискват добро здравословно състояние.

DSC_7022Какво ще правим:

  • Велопреходи около язовири Беглик, Тошков чарк, Широка поляна, Джиневра, Доспат
  • Ориентитране в планинска среда с карта и компас, използване на навигационна система GPS
  • Изграждане на въжени елементи и тяхното използване със специализирана алпийска екипировка.
  • Воден поход с двуместни каяци
  • Изграждане на палатков лагер и природо – отговорно пребиваване в него. Дискусия на тема „Устоичиво развитие“:)
  • Посещение на „Кемеров мост“ и приключенски казус в района.
  • Екипни, приключенски, логически и забавни игри, изграждащи толерантност, доверие, комуникативни умения.
  • Провеждане на практическа и теоретическа лекция за придобиване на умения за поддръжка на велосипеда.DSC_7330

 

Пътеводител на програмата по дни:

    Ден първи:

Изграждане на палатков лагер в района на защитена местност „Чатъм“. Запознаване и спазване на всички морални кодекси за изграждане на лагер сред природата и пребиваване за продължително време. Обяд и запознаване  с програмата. Очаквания и нагласи, дискусия на тема безопасност при предстоящите мероприятия. Екипни и забавни игри. Подредба на багажа за вело – прехода. Техническa лекция за подготовка и поддръжка на велисипед. Преглед на велосипедите. Лек велопреход по време, на който участниците ще бъдат насочени как най-ефективно да използват планинското си колело в пресечен терен. 🙂

    Ден втори:

Велопреход язовир Беглик – язовир Тошков чарк – язовир Беглик. Ориентиране по карта и компас, използване на GPS навигация, в пресечена местност.  Вечеря, приготвена от прекрасните баби, обитаващи кухнята на Тони. 🙂 Вечерна дискусия на теми от деня и анализ на наученото, под звездите.

    Ден трети:

Велопреход  язовир Беглик – язовир Широка поляна – язовир Беглик. През този ден ще се любуваме на прекрасния район на язовир Широка поляна, меките хълмове, зелената гора и ароматните ягоди, малини и боровинки, скрити, но само на пръв поглед. Вечерна дискусия около лагерния огън.

    Ден четвърти:DSC_7006

Воден поход с каяци из бистрите води на язовир Беглик. Тайнственият остров, пещерата, спускането на рапел до скритите съкровища… Това ще правим в този ден и още, дискусия на тема отговорно пребиваване в природата. Арт ателие – да изработим нещо от естествени материали, за спомен. 🙂

    Ден пети:

Отново на колелата. Велопреход язовир Беглик, долината на Каратепе. Там, където отвреме-навреме срещаш хора, които косят трева, цедят мляко в тензух, ядат домашен хляб, козе и овче сирене, пият лимонада и времето тече по друг начин. Вечерна дискусия на теми от деня около топлия огън.

    Ден шести:

Пешеходен преход или по друг начин казано, време за тъпчене до насита с горски плодове. Приключенско ориентиране с карта и компас. Заключителна дискусия за преживените и споделени моменти, за трудностите, новите приятелства, за огъня…

    Ден седми:

Дописване на лагерния дневник, закриване на програмата, оправяне на багажи и отпътуване за София.DSC_7338

Разни важности и необходимости:

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в планина Родопи – в района на язовири Беглик, Джиневра, Доспат, Триградското ждрело.

При дълготрайна прогноза за промяна на атмосферните условия, мястото на провеждане, както и някои от елементите на програмата могат да се променят!

Таксата включва водещи тренери, храна, при влошаване на времето, таксата включва настаняване на закрито, такса за посещение на природни забележителности, използване на алпийски инвентар, наем на каяци, транспорт и застраховка. Таксата не включва набавяне на лична екипировка (шалте, спален чувал, каска, протектори за колело) и велосипеди.

Дати на провеждане:

12 август 2019 г. – 18 август 2019 г.

Краен срок за записване: 25 юли 2019 г.

Такса за участие:  550 лв.

Как да се запишем в програмите на „Тренелариум“?

Изпратете формата за записване в сайта ни или писмо до desyslava.angelova@gmail.com, за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100 лв. от обявената такса най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата.

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: името на програмата, името на участника и желаните дати на записване.