Мега Родопско велопътешествие Част 1

Програма подходяща за участници навършили 12 години.

DSC_7172Пътеводител на програма «Мега Родопско велопътешествие» по дни:

Част 1 Западни Родопи, Етап 2 от “Пътя на султаните”

   Ден първи:

Пристигане в с. Триград.

Настаняване в къща за гости. Запознаване на участниците. Очаквания и нагласи. Проверка на техническото състояние на велосипедите. Преглед и разпределяне на багажа. Този, който ще вземем с нас и този, който ще пътува с придружаващ транспорт. Лагер, огън, песни и танци. 🙂

    Ден втори:

Начало на маршрута. Първа дестинация с. Триград – с. Мугла. Разстояние 27 км. Продължителност между 3,5 – 5 часа.  Средно ниво на трудност. Нощувка в къща за гости.

Маршрутът разкрива невероятната красота на Триградското ждрело, преминава през пещера Дяволското гърло и ще видим Чаириските езера.

    Ден трети:

С. Мугла – местност Стойките. Разстояние 33,2км. Продължителност 5 часа. Високо ниво на трудност. Нощувка в къща за гости.

Красотата на Родопите продължава да радва очите ни, дори когато преминаваме през м. «Пържището» :). Ще подсечем вр. Перелик и ще се спуснем до с. Стойките.

    Ден четвърти:

Стойките – с. Момчиловци. Разстояние 27 км. Продължителност 3 часа. Ниско ниво на трудност. Нощувка в къща за гости.

На крачка разстояние ще бъдем от обсерваторията в Рожен, Ще видим вр. Снежанка, гръцката граница също ни е съвсем близо, ще караме през необятни зелени поляни и ще се спуснем към с. Момчиловци.

    Ден пети:

с. Момчиловци – с. Вишнево. Разстояние 43 км. Продължителност 4 часа. Ниско ниво на трудност. Настаняване в къща за гости.

Ще можем да видим скалния феномен «Дупчов камък» и вр. Преспа. Ще се насладим на гледките към долините на реките Кутелска и Малка Арда, към вр. Градище, към малките селца. Ще поспрем за бързо напръскване в минералните води на с. Баните. 🙂

    Ден шести:

С. Вишнево – с. Любино. Разстояние 18 км. Продължителност 3 часа.Високо ниво на трудност. Нощувка в къща за гости.

Както е описано в картата – кратък но труден участък с бутане на колелото и технично спускане. 🙂

Усилията ще си заслужават заради преминавнето през изоставеното каменно село Латинка, заради горските плодове и заради гледките към върховете Бездивен и Момини гърди. 🙂

   Ден седми:

С. Любино – с. Главатарци. Разстояние 34.5 км. Продължителност 4/5 часа. Средно ниво на трудност. Нощувка в къща за гости. DSC_7076

Вече настъпили пред портите на Източни Родопи, ще се заиграем със серпентините, на меандрите на река Арда, ще прекосим пешеходен въжен мост.

Това е последният ден, от първата част на програмата ни «Мега Родопско Велопътешествие». Уморените участници ще подготвят багажа си за отпътуване към София на следващия ден, а останалите продължаваме към «Мега Родопско Велопътешествие Част 2»! 🙂

Легенда за трудността на велопреходи:

Ниско ниво на трудност – пътища или широки, гладки пътеки, покрити с асфалт, макадам или друга твърда настилка. Среден наклон не повече от 5%. Максимален наклон не повече от 8%. Няма естествени препятствия.

Средно ниво на трудност – Твърда и стабилна настилка. Среден наклон не повече от 8%. Максимален наклон не повече от 15 %. Възможно е да има различен вид препятствия. Мостове, реки, паднали дървета.

Високо ниво на трудност – Променлива настилка. Среден наклон не повече от 15 %.Максимален наклон не повече от 20%. Възможно е да има препятствия по-високи от 20 см. Възможно е да има нестабилни камъни и мостове. Кратки части могат да надхвърлят посочените критерии.

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на Западни Родопи.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 590 лева

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дата за провеждане: 10 – 17 август 2020 г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.