Мега Родопско велопътешествие Част 2

Програма подходяща за участници навършили 12 години.

Източни Родопи

Пътеводител на програма «Мега Родопско велопътешествие» по дни:

Част 2 Източни Родопи, Етап 3 от «Пътя на султаните»

Ден първи:

Пристигане в с. Главатарци. Посрещане на нововключилите се участници. Запознаване на участниците. Очаквания и нагласи. Проверка на техническото състояние на велосипедите. Настаняване в къща за гости. Преглед и разпределяне на багажа. Този, който ще вземем с нас и този, който ще пътува с придружаващ транспорт. Лагер, огън, песни и танци. 🙂

Ден втори:

С. Главатарци – с. Летовник. Разстояние 27.2км. Продължителност 4 часа. Средно ниво на трудност. Нощувки в къща за гости.

Стартираме с по-градско каране, но пък бързо се връщаме в руслото на приключението с пресичането на река Върбица. По пътя си можем да се насладим на крепостта Моняк, на колония от чапли, на полетите на лешоядите над главите ни. 🙂

Ден трети:

С. Летовник – м. Крояците. Разстояние 25км. Продължителност 5 часа. Високо ниво на трудност. Нощувка в ловна хижа Крояците.

Това е може би най-вълнуващият ден. Ще прекосим труден участък, карайки или бутайки колелата, но… пред нас ще се редуват преминаване на въжен мост, горски плодове, каменни села и махали и после, зубри, елен лопатар, стада с елени, костенурки, диви коне. Не бива да забравяме, че ще се движим из ловен район. 🙂

 Ден четвърти:

М. Крояците – с. Поточница. Разстояние 27,5км. Продължителност 5 часа. Високо ниво на трудност. Нощувка на палатки.

Приключението ни продължава с изкачване на вр. Свети Илия, който се намира в Бойник планина. Преминаваме през резервата «Вълчи дол» и се спускаме към с. Поточница. Пред очите ни се редуват Юмрук кая, крепостта Моняк, долината на р. Арда, Шейтан тепе и абразивните кладенци. Ще ни съпътстват стада благородни елени, лопатари, сърни, зубри и лисици.

 Ден пети:

С. Поточница – с. Падало. Разстояние 23 км. Продължителност 4 часа. Средно ниво на трудност. Нощувка в ловна хижа.

И ето, най-накрая сме изправени пред великите и мистични стада на доскоро изчезналите древни коне – тарпаните. Можем да ги наблюдаваме в района на превзетото от тях с. Сбор. После пътят ни продължава през автентично каменно село Сладкодум, вр. Малка твърд, железен мост и после наляво. 🙂

Ден шести:

С. Падало – с. Плевун. Разстояние 41,7 км. Продължителност 6 часа. Средно ниво на трудност. Нощувка в къща за гости.

Леко отпускаме по предимно асфалтов отсек, между китни селца, като ни заобикалят така интересните каменни къщи, съпровождат ни стадо каракачански коне, живеещи свободно, ще виждаме Черни рид, меандрите на Бяла река. Можем да се отбием  до атракцията «пътят на сиренето».

Ден седми:

С. Плевун – Маджарово. Продължителност 4 часа. Средно ниво на трудност.

Половината ни път ще бъде по асфалт от с. Плевун до м. Черни рид. След това поемаме с леко изкачване към с. Горноселци, хапваме и по билото се отправяме към с. Сеноклас и едноименната крепост. Следва технично и продължително спускаме към гр. Маджарово.

Тук приключва третия етап от «Мега Родопско велопътешествие».

За запалените колоездачи  настъпва седмица отмора преди последния етап «Странджанско велопътешествие», който завършва велоепопеята «Пътя на Султаните».

Естествено, който има желание и нужда от още прекрасна  природа, гледки и вълнуващи срещи с флората, фауната и местните хора,  може да продължи към приключенската ни програма «Из дивия свят на Източни Родопи».Източни Родопи2

Легенда за трудността на велопреходи:

Ниско ниво на трудност – пътища или широки, гладки пътеки, покрити с асфалт, макадам или друга твърда настилка. Среден наклон не повече от 5%. Максимален наклон не повече от 8%. Няма естествени препятствия.

Средно ниво на трудност – Твърда и стабилна настилка. Среден наклон не повече от 8%. Максимален наклон не повече от 15 %. Възможно е да има различен вид препятствия. Мостове, реки, паднали дървета.

Високо ниво на трудност – Променлива настилка. Среден наклон не повече от 15 %.Максимален наклон не повече от 20%. Възможно е да има препятствия по-високи от 20 см. Възможно е да има нестабилни камъни и мостове. Кратки части могат да надхвърлят посочените критерии.

Разни важности и необходимости:

  • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на Източни Родопи.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

  • Такса за участие: 590 лева

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дата за провеждане: 17 – 24 август 2020 г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.