Въжено Морешествие 2019

Знаете ли защо в старо време се е смятало, че българите са най-дълголетният и здрав народ? А знаете ли, че в България расте маслиново дърво, а че до морето има истинска геоложка, природна, скална енциклопедия, а за терциерната растителност чували ли сте, и за скритете останки от древни градове, потънали в дълбоките реки на Велека и Ропотамо, някой казвал ли ви е, къде живеят стрършелите и как да се пазим от тях, знаете ли и как да разпознаем ядливи растения, да сте плавали с каяк по приказните води на Велека и да сте наблюдавали застрашени птици и влечуги, или пък да сте премерили сили с вятъра, качени на катамаран?IMG_4385(1)

Ами всичко това и още много други приключения ще изживеем по време на седемдневната ни програма, подходяща за деца и младежи на възраст между 10 г. и 18 г. Елементите на програмата са със средна до висока физическа натовареност и изискват добро здравословно състояние. Ще си направим палатков лагер в къмпинг Силистар. Храната ще си я приготвяме сами.

Цел на програмата:

Целите на тази програма са да обогатят мирогледа на младите хора, чрез посещение на различни природни и исторически забележителности. Програмата е пълна с физически активности на открито. Трупането на нови знания, дискутирането на трудните моменти подпомагат общуването между младите хора и развиват качества, като дисциплина, толерантност и грижа.

Програмата ще се проведе в района на с. Синеморец, района на р. Велека, с. Кости и др.

IMG_4397

 • Пешеходни преходи през едни от най-малко познатите райони в България, през вековни дъбови и букови гори.
 • Посещение на древни тракийски светилища и долмени .
 • Ориентитране в планинска среда с карта и компас.
 • Плаване с катамаран, в района на Синеморец.
 • Плаване с каяк по река. Наблюдение на птици, животни, влечуги и насекоми в естественато им местообитание.
 • Скално катерене
 • Изграждане на въжени елементи
 • Екипни, приключенски, логически и забавни игри

Пътеводител на програмата по дни:

Ден първи:

Изграждане на палатков лагер и  настаняване. Обяд и запознаване с програмата. Очаквания и нагласи, дискусия на тема безопастност при предстоящите мероприятия. Екипни и забавни игри. Опознавателна разходка из околността. Ще отскочим до приказната лагуна на  плаж Силистар. Приготвяне на лагерен огън и вечеря.

Ден втори:

Пешеходен преход от с. Заберново и посещение на местността  Парория. Да се потомим в Странджанските мистерии. Тайният плаж „Листи“ и свободно време. Вечерна дискусия на теми от деня около лагерният огън.

Ден трети:IMG_4444

Безопастност, водно-спасителни методи и техники. Воден поход с каяци по бавна река. По време на изследването на реката, ще имаме възможност за наблюдение на най-разнообразни птици, животни, влечуги и насекоми, в естествените им местообитания. Много от тях са защитени видове. Ще плажуваме на плажа, на устието на р. Велека. Вечерна дискусия на теми от деня.

Ден четвърти:

Ден за ветроходство по море! Управление на катамаран. Това е шеметно надбягване по вълните, по време, на което участниците ще изпробват възможностите си в опитомяване на вятъра, в платната на катамарана. Основни понятия за ветрове и тяхното използване във ветроходството. Ще отпуснем морни тела на плажа, на устието на р. Велека и накрая ще си напалим огън, ще си приготвим вечеря и ще споделяме.

Ден пети:

Ще си изградим въжена градина и ще се катерим по нея, после ще отскочим до с. Резово на плаж. После ще си направим един приключенски казус и ще си сготвим.

Ден шести:

Ще се отдадем на исторически и природни забележителности. Ще посетим с. Кости и с. Българи, ако ни е домъчняло, ще отидем до „Райковото пръскало“. Ще се потопим в нежната зеленина на природния парк „Силкосия“, ще научим за нестинарите. Вечерта ще си наловим скаридки с кепче и ще си приготвим вкусна вечеря.

Ден седми:

Финално ходене на плаж, и дълго разделяне с безгрижието. Закриване на програмата, оправяне на багаж и отпътуване за София към 12.00 ч.IMG_20180906_115513

Разни важности и необходимости:

 • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в уникално мистериозния и приказно красив район на планина Странджа. Участниците ще спят на палатки. При влошаване на времето е предвидено настаняване на закрито.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

 • Такса за участие: 590лв.

Таксата включва храна, водещи тренери, специализирана екипировка (алпийски инвентар, каски, осигурителни средства, наем на лодки и катамаран,  компаси, карти, такса за посещение на исторически забележителности, транспорт и застраховка. При влошаване на времето таксата включва и настаняване на закрито. Таксата не включва набавяне на лична екипировка (палатка, шалте, спален чувал).

Дата за провеждане: 02 септември 2019 г. – 08 септември 2019 г.

Краен срок за записване: 10 август 2019 г.

 • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до desyslava.angelova@gmail.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие, от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв. от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата.

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: името на програмата, името на участника и желаните дати на записване.