Странджанско морешествие 2021

6 септември – 12 септември 2021

Слънцето е по-ниско, денят е по-прохладен, морската вода е с разкошна температура, времето е стабилно, приключенията са измислени, лодките са подготвени, къмпингът ни очаква. Кавко е това ли?

Това е приключението ни, наречено Странджанско морешествие.

Провеждаме го всяка година в началото на септември. За да заредим душата и сърцето си със слънце и приключения за цяла година!

Седемдневна е програмата ни, подходяща за деца и младежи на възраст между 8 г. и 16 г.

Елементите на програмата са със средна до висока физическа натовареност и изискват добро здравословно състояние.

Ще си направим палатков лагер в къмпинг Силистар. Храната ще си я приготвяме сами!

Цел на програмата:

Целите на тази програма са да обогатят мирогледа на младите хора, чрез посещение на различни природни и исторически забележителности. Програмата е пълна с физически активности на открито. Трупането на нови знания, дискутирането на трудните моменти подпомагат общуването между младите хора и развиват качества, като дисциплина, толерантност и грижа.

Програмата ще се проведе в района на с. Синеморец, района на р. Велека, с. Заберново, с. Калово и др.Странджа 2021-8

Елементи на програмата:

 • Пешеходни преходи през едни от най-малко познатите райони в България, през вековни дъбови и букови гори.
 • Посещение на древни тракийски светилища и долмени.
 • Ориентитране в планинска среда с карта и компас.
 • Изследване, разпознаване и опознаване на различни видове растения.
 • Крайморско, Геоложко приключение.
 • Приключенски казус из Странджанските села.
 • Плаване с каяк по река. Наблюдение на птици, животни, влечуги и насекоми в естественато им местообитание.
 • Плаване с каяк по море.
 • Екипни, приключенски, логически и забавни игри.

Пътеводител на програмата по дни:

Ден първи:

Изграждане на палатков лагер и  настаняване. Обяд и запознаване с програмата. Очаквания и нагласи, дискусия на тема безопасност при предстоящите мероприятия. Екипни и забавни игри. Опознавателна разходка из околността. Ще отскочим до приказната лагуна на плаж Силистар. Приготвяне на лагерен огън и вечеря.Странджа 2021-4

Ден втори:

Пешеходен  преход из местността Бегликташ. Ще се потопим в Странджанските мистерии. Ще посетим залива св. Парскева, нос Коракя, залива Бегликташ и фиордите на Маслен нос. Вечерна дискусия на теми от деня около лагерният огън.

Ден трети:

Безопасност, водно-спасителни методи и техники. Воден поход с каяци по бавна река. По време на изследването на реката, ще имаме възможност да наблюдаваме  най-разнообразни птици, животни, влечуги и насекоми, в естествените им местообитания. Много от тях са защитени видове. Слеобяд ни очаква плажа, на устието на р. Велека. Вечерна дискусия на теми от деня.Странджа 2021-7

Ден четвърти:

Сърф или плаване с каяци в море. Можем да избираме. Ще направим опит да достигнем до Тюленовата пещера, ще се насладим на величествени скали, оформени от бурни вулканични дейности. Преходът ни е от Синеморец до плаж Силистар, водени в това приключение от смелите капитани на «Вятър и Вода».Странджа 2021-3

Ден пети:

Време е за археологическа разходка във времето. Ще направим опит да разбулим тайните на плавателната река Ропотамо. За нейните крепости и градове, които някога са били изпънени с живот. За богата търговия, която е кипяла в този район, за навиците и обичайте на местните. С лодка ще достигнем до тези дълбоко скрити места.

Ден шести:

Вече изследвахме с. Кости, с. Българи, Пътеката на зелениката, с. Младежко, с. Костандово, изворите на р. Младежка, Райковото пръскало. Време е да се потопим още по-дълбоко в тайнствата на Странджа. Отиваме на експедиция до с. Калово, където термина «вековна гора» важи с пълна сила.  Огромната част от дърветата са над 120 години. Ще се запознаем с 1000-годишния благун, които живее там. След това ще се запознаем с изключителния метод на строене на местните къщи, ще опитаме храната, отглеждана в облян от слънце двор, ще слушаме приказки и предания, защото това е нашето минало и е важно да го пренесем нататък.Странджа 2021-5

Ден седми:

Финално ходене на плаж, и дълго разделяне с безвремието и безгрижието! 🙂

Разни важности и необходимости:

 • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на природен парк Странджа.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

 • Такса за участие: 690 лева

Таксата включва настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дати на провеждане: 6 септември – 12 септември 2021г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

 • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com, за избраната от вас програма.

Ние ще Ви върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.