Родопско велопътешествие – за Малките

2 август – 8 август 2021

Всяка година изживяваме седем невероятни дни из боровите гори край яз. Голям Беглик. Велопътешествието ни трупа километри, денивелация и все повече почитатели в своята история. Всяка година колелата и нашите желания ни отвеждат все по-нататък, защото има толкова много за изследване, гледане, усещане в този район! Тази година ще минем по познати пътеки, но ще открием и нови пространства.  Родопско велопътешествие Малки-10

Тази година ще направим две последователни седмици в този приказен район. Първата седмица ще е на разположение на всички приключенци на възраст от 7 години до 12 години.

Тентите са импрегнирани, посудата измита и в очакване, газовите котлони напълнени, пък газовата печка очаква с нетърпение най-вкусната мусака на света!

Седемдневна програма, подходяща за деца и младежи на възраст между 7 г. и 12г. Елементите на програмата са със средна до висока физическа натовареност и изискват добро здравословно състояние.

Какво ще правим:

 • Велопреходи около язовири Беглик, Широка поляна, Тошков чарк, резерват Беглик, м. Лонгурлии, яз. Доспат.
 • Ориентитране в планинска среда с карта и компас, използване на навигационна система GPS.
 • Изграждане на въжени елементи и тяхното използване със специализирана алпийска екипировка.
 • Воден поход с двуместни каяци до остров.
 • Изграждане на палатков лагер и природоотговорно пребиваване в него.
 • Изследване на пещера.
 • Екипни, приключенски, логически и забавни игри, изграждащи толерантност, доверие, комуникативни умения.
 • Провеждане на практическа и теоретическа лекция за придобиване на умения за поддръжка на велосипеда.

Пътеводител на програмата по дни:

    Ден първи:

Изграждане на палатков лагер в района на защитена местност „Чатъм“. Запознаване и спазване на всички морални кодекси за изграждане на лагер сред природата и пребиваване за продължително време. Обяд и запознаване  с програмата. Очаквания и нагласи, дискусия на тема безопасност при предстоящите мероприятия. Екипни и забавни игри. Подредба на багажа за велопрехода. Техническa лекция за подготовка и поддръжка на велосипед. Преглед на велосипедите. Лек велопреход по време, на който участниците ще бъдат насочени как най-ефективно да използват планинското си колело в пресечен терен. 🙂Родопско велопътешествие Малки-20

    Ден втори:

Велопреход язовир Беглик – язовир Тошков чарк – язовир Беглик. Ориентиране по карта и компас, използване на GPS навигация, в пресечена местност.  🙂 Вечерна дискусия на теми от деня и анализ на наученото, под звездите.

    Ден трети:

Велопреход: язовир Беглик – язовир Широка поляна – язовир Беглик. През този ден ще се любуваме на прекрасния район на язовир Широка поляна, меките хълмове, зелената гора и ароматните ягоди, малини и боровинки, скрити, но само на пръв поглед. Вечерна дискусия около лагерния огън.Родопско велопътешествие Малки-2

Ден четвърти:

Воден поход с каяци из бистрите води на язовир Беглик. Тайнствен остров, пещера, спускане на рапел до скрити съкровища, спане под звездното небе, край бумтящ огън…Родопско велопътешествие Малки-19

    Ден пети:

Предизвикателствата на въжените елементи. Мостове, скокове, катерене по дърво, спусканне на рапел от дърво! През този ден, ще се научим да се подкрепяме, да се грижим един за друг и да поемаме истинска отговорност за себе си и другите.Родопско велопътешествие Малки-16

    Ден шести:

Отново на колелата. Велопреход язовир Беглик – долината на Каратепе. Там, където от време на време срещаш хора, които косят трева, цедят мляко в тензух, ядат домашен хляб, козе и овче сирене, пият лимонада и времето тече по друг начин. Вечерна дискусия на теми от деня около топлия огън.Родопско велопътешествие Малки-9

Заключителна дискусия за преживените и споделени моменти, за трудностите, новите приятелства, за огъня…

    Ден седми:

Дописване на лагерния дневник, сбогуване с фантастичната природа на Чатъма и отново на колелата до язовирната стена. А там, дълго разделяне с обещания за нови срещи и нови приключения.

Разни важности и необходимости:

 • Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на язовир Голям Беглик.

Лична Екипировка.

Списък с необходимата лична екипировка.

 • Такса за участие: 590 лева

Таксата включва храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

Дати на провеждане:02 август – 08 август 2021г.

Краен срок за записване: 14 дни преди началото на програмата.

 • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще Ви върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса. Необходимо е заплащане на капаро на стойност от 100лв от обявената такса, най-късно до 14 дни преди началото на избраната от вас програма.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.