Есенни пътеходения

Водопад Скакля, с. Заселе и Вазовата еко-пътека

04 октомври 2020 (неделя)

Скакля

Населено, още от времето на траките, в това село все още могат да се видят останки на тракийски могили. Можем да открием части от римски път, военно укрепление, крепост. Есенните цветове ще ни разкават чудно, красива приказка, ще имаме  привилегията да  се насладим  на панорамни гледки  към Искърското дефиле. Пътеката ни ще премине около водопад Скакля, който е вторият по височина водопад в България.

Еко пътека «Белоглавия лешояд» във Врачанския Балкан

18 октомври 2020 (неделя)

Белоглав лешоядПрез лятото приключенствахме из Източни Родопи, като основна задача ни бе наблюдението на една изключителна птица. Белоглавият лешояд! За щастие открихме още едно място, на което може да бъдат наблюдавани величествените птици, недалеч от София. Маршрутът започва от село Долно Оризово, преминава през «волиерата» и завършва в местността Извора. «Волиера» е специално изградена клетка, която служи за адаптация на лешоядите. По трасето има изградени наблюдателни пунктове, от които можем да проследяваме полета на лешоядите. В района ще можем да се любуваме на варовиковите скали, които се извисяват на над 300м над земята. На доста от тези скални масиви има маршрути за катерене. Но това приключение ще го оставим за друг път. 🙂

С. Зверино – с. Лютиброд

24 октомври 2020 (събота)

Черепишки манастир

Всичко започва със забавна легенда за името на село Зверино. Става въпрос за хайдутин, вълци, зверове и други подобни приказки. Подробности, обаче ще научим на място в селото, от самите жители. След като натрупаме доволно количество знания, ще се отравим на чудна разходка в посока вр. Околчица. Ще поговорим за мястото и защо, точно нататък се отправяме. Ще навестим къщата на «Баба Илийца», ще разберем коя е тя и с какво е заслужила да се споменава името й през годините, та чак до днес. Ще преминем в близост до  огромните скални «Ритли».  Ще разберем какво са те и какви тайни крият основите им. Следва историческият «Рашов дол». Пътешествието ни ще завърши в село Лютиброд, в чийто район можем да се натъкнем на изчезналото около 15в. село Коритен.

Земенския пролом

25 октомври 2020 (неделя)

Земен

Какво е пролом, какво е триаски варовик, какво са скални пирамиди и още, и още въпроси.

Попаднеш ли веднъж в този район,  въпросите никнат като гъби след дъжд, а красотата на заобикалящата ни природа пленява сърцата. Погледите ни ще срещнат скални масиви от доломити, варовици и мезозойски пясъчници :). Пещери и карстови извори. Меандрите на река Струма, ще събудят въображението ни. На връщане ще посетим Земенския манастир, където  ще си починем, ще хапнем и ще обсъдим видяното и наученото.

Логистика:

Тръгване от паркинга пред главния вход на стадион «Васил Левски» в 08.15ч.

Прибиране на паркинга пред главния вход на стадион «Васил Левски» в 17.00ч.

Необходимости:

Шапка, ръкавици, дъждобран, термобельо (и едно резервно), дрехи за преобличане, храна и напитка / вода, чай /.

Такса 65лв.

Таксата включва организиран транспорт за участниците, застраховка и планинска водачи.

  • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.