Есенни велопътешествия

Белмекен

11 октомври 2020

В рамките на един ден ще се насладим на красивата и панорамна обиколка около най-високия  язовир с насипна стена в България, Белмекен. Трасето е с дължина около 20 км и е подходящо за велосипедисти от всякакво ниво. Ще се радваме да посрещнем приключенци на всяка възраст, както и техни пораснали придружители.

Подробности:

 • Времетраене 3 – 4 часа
 • Денивелация +700 / – 700 Д
 • Ниво на трудност – лесно към средно
 • Настилка – асфалт и черен път
 • Кръгов маршрут
 • Подходящ за деца и възрастни

Брезе – село Осиче – Бракьовци – Брезе

18 октомври 2020DSC_6937

Този веломаршрут е  със средно физическо натоварване. Кара се по асфалт, черен път, пътеки. Преминава през прекрасни села и махали, а сгушени в тревата,  можете да откриете множество оброчни камъни, разказващи истории от миналото. Историята на Брезе, село Осиче, Петровски кръст, Бракьовци  се губи далеч назад из праисторическата епоха. Човек може да се натъкне на находки датиращи от средновековната епоха, може да се открият римски пътища, некропол, фрагменти от римски военен лагер. Есенната премяна и панорамните гледки  на планина Малък Понор ще радват погледа ни.

 • Времетраене – 4 – 5 часа
 • Дължина на трасето 20 км
 • Денивелация приблизително към 600+ Д
 • Кръгов маршрут с. Брезе – с. Осиче – с. Бракьовци – с. Брезе
 • Ниво на трудност –средно към високо
 • Настилка – асфалт, черен път, горски, обрасли пътеки, пресичания на препятствия до 20 см, мостове, реки.
 • Подходящо за напреднали велосипедисти деца и възрастни

Локорско – Войняговци –  КремиковциDSC_7143

Дължина: 36км
Денивелация (изкачване): 1136 м
Време за преминаване: 4-5ч.
Ниво на техническа трудност: средно /напреднали
Ниво на физическо натоварване: средно/напреднали

Кръгов маршрут          

Настилка: черен път, горски пътеки
Село Локорско се намира на няколко километра от Околовръстния път на София, в подножието на Стара планина. Районът около селото е много живописен и е подходящ за много дейности на открито. В Локорско има приятна река и водопади, които често са причина да няма свободни места през уикендите на местата за пикник.

Склоновете на Софийска планина, продължават да ни изненадват приятно!

Първата част от маршрута е от Локорско към с. Войнеговци – по песъчливо-каменен черен път с поне няколко възможни линии, включващи бабунки, подскоци и други интересни занимания. Той преминава в пътека, която започва гладка и постлана с листата, нападали през есента. Не след дълго се излиза на открит склон с разнообразни по форма и размери скалички, през които криволичи пътеката, от скала на скала. Без да е прекалено трудна, по-скоро е технична, особено ако човек има желание да я мине цялата. Друго достойнство на маршрута е, че пътеката също не задържа дълго влагата, което я прави подходяща за каране през пролетта и есента. Предложеният марширут е с профил XC (крос-кънтри).

Кремиковци

 20190830_093109

Дължина: 17км
Денивелация (изкачване): 510м
Време за преминаване: 3-4ч.
Ниво на техническа трудност: средно
Ниво на физическо натоварване: средно

Кръгов маршрут          

Настилка: черен път, горски пътеки

Кремиковският манастир е лесна за достигане и сравнително популярна дестинация,за средно напреднали колоездачи. Този тур ще ни отведе в земите на Софийска Стара планина; ще посетим красивия Кремиковски манастир основан през 13в. и ще се насладим на приятните старопланински черни пътища и пътеки. Софийска планина е покрита с черни пътища, което я прави много подходяща за планинско колоездене. Планината принадлежи към групата малки планини, обграждащи от североизток Софийското поле. Билото ѝ е плоско и заравнено, разположено на 900-1000 м н. и разкрива красиви гледки към София. Най-високият връх е връх Готен (1295 м).

Качваме се на колелата и започваме изкачване по приятен черен път до хижа Стрелец. Оттам хващаме главното било с панорамни гледки към Витоша, та дори и към Рила при добър късмет. Маршрутът минава през вратата на манастира и по бърз черен път към хижа Стрелец, след което се изстрелваме по още малко от същия черен път, за  спускането. Пътеката – много добра, бърза, умерено технична.

Бояна – ДрагалевциDSC_7149

Дължина: 11,46км
Денивелация (изкачване): 400м
Време за преминаване: 2-3ч.
Ниво на техническа трудност: средно
Ниво на физическо натоварване: средно
Цвят за маркировката: червен

Кръгов маршрут          

Настилка: черен път, горски пътеки

От Бояна освен стръмните пътеки за Копитото и Боянски водопад, които не са подходящи за по-малки деца, тръгват и леки и приятни алеи. Тази, която може да предложи най-много е пътеката свързваща Бояна с Драгалевския манастир. Маршрутът от столичния квартал „Бояна” до Драгалевския манастир е част от нископланинската обиколна алея, изградена на територията на Витоша. Наклон почти отсъства, а където го има е толкова лек, че не се усеща. Цялата пътека от квартал „Бояна” до Драгалевския манастир е лесна за преодоляване и подходяща за неопитни колоездачи.

В обратна посока от Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка” до Бояна, се преминава през Боянското езеро. Езерото е едно вълшебно кътче, осигуряващо отлични условия за почивка сред природата, и то буквално на минути от забързаната и шумна София. То е разположено в смесена гора от иглолистни дървета, която изглежда особено красива през есента, когато е покрита с красив килим от червени, кафяви, оранжеви и жълти листа.

Трасето е с кратки изкачвания през прекрасна широколисна гора, в която има кристалночиста, студена, витошка вода. По протежение на последната отсечка от маршрута се пресичат две каменни реки. Гледки към столицата също не липсват J

Ярлово

 

Логистика:

Тръгване от паркинга пред главния вход на стадион «Васил Левски» в 08.15ч.

Прибиране на паркинга пред главния вход на стадион «Васил Левски» в 17.00ч.

Необходимости:

Сервизирано колело, годно за използване, каска, протектори (ако имате нужда), резервна гума, лепенки, ръкавици, дъждобран, термобельо (и едно резервно), дрехи за преобличане, храна и напитка / вода, чай /.

Такса 80лв.

Таксата включва организиран транспорт за участниците, превоз на колелата, застраховка и байк-водачи.

Програмата ще се проведе при записани минимум 6 участници или при максимум 14 участници.

 • Как да се запишем в програмите на Тренелариум:

Изпратете формата за записване или  писмо до info@trenelarium.com , за избраната от вас програма.

Ние ще  Ви  върнем потвърждение за записването, заедно с медицински формуляр, декларация за съгласие, за участие от родител и банкова сметка за превеждане на такса.

Елементите в програмата могат да бъдат променени и заменени с други, подходящи за атмосферните условия или динамиката на групата!

Банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: име на програмата, име на родител, име на участника и дати на провеждане.