Лагер “Триумфа на бицепсите” 01 – 03 ноември

Тази програмата е кръстена на едноименния, култов маршрут на Лакатник. Тя е тридневна, с преспиване и е ориентирана към деца и младежи от 8 години насетне.

Избрахме да се позиционираме в село Очиндол поради специфичния микроклимат в района. Селото се намира в района на Врачански балкан, на няколко километра от Искърския пролом. Мястото е населено още от късната античност. Изключително наситено е от гледна точка на природни и исторически забележителности. Наблизо са Черепишки манастир и извисяващите се, светещи на слънцето, бели варовикови скали, скалния феномен „Ритлите“, Лакатнишките скали, връх Бегличка могила. В района се срещат 181 вида птици. Можем да наблюдаваме белогръд бързолет, планински кеклик, скален орел, бухал, белоопашат мишелов, ливаден дърдавец, планинска бъбрица и още много други. Животинските видове също са впечатляващи, горски сънливец, дива котка, язовец, белогръд таралеж, видра…

Та, ще ходим из горските пътеки, наострили очи и уши, ще изследваме, ще наблюдаваме, ще играем и ще се катерим по Лакатнишките скали, по обезопасени и осигурени маршрути с различно ниво на трудност. Следобедите ще си приготвяме храната сами, ще обсъждаме и споделяме важности около лагерния огън.

Пътеводител на програмата:

Ден 1:

Настаняване в младежки еко-център „Очиндол“. Откриване на програмата и запознаване на участниците с предстоящите предизвикателства. Екипни и забавни игри, които целят да ни запознаят едни с други, да ни провокират да си говорим и споделяме. Опознавателна разходка в района. Наблюдения на птици и дано, на  животни. Вечерна дискусия на тема “Нагласи и очаквания на участниците към предстоящите занимания”. Вечерен огън.

Ден 2:

Приключенски казус, включващ скално катерене в местността „Вражите дупки“/ „Алпийска поляна“ край гара Лакатник – люлката на българското скално катерене. Още преди около век смели авантюристи изследват и прокарват маршрути за катерене в района. Ще премерим силата на бицепсите си по някои от тях и ще запишем имената си в дебелата книга на българските катерачи.

Ако ни остане време можем да надникнем и в пещера „Темната дупка“, нахлузили на главите си каски и челници. Вечерна дискусия на теми от деня около вечерния огън.

Ден 3:

Преди да отпътуваме към София, ще отидем да се запознаем с природния феномен „Ритлите“ и оттам по горска пътека, през чудните бели скали, ще достигнем до Черепишкия манастир. Ще използваме навигация за ориентиране в пространството, така че ще научим туй-онуй за ориентирането.

 

Такса за участие: 310лв.

 

За записвания и контакти :

e-mail: desyslava.angelova@gmail.com

Формата за записване в сайта ни: Контакти