Горско училище

Горско приключение за всички по-големи от три години… Децата, разбира се, са разделени в различни възрастови групи:

  • Първа група: 4-6 години
  • Втора група: 6-12 години
  • Трета група: 12-17 години

Петдневна програма, която се провежда сред природата на планина Витоша и околностите на София. Включва много забавни игри за развиване на уменията и знанията на децата за планината, животинския, птичия, растителния и минералния свят на планината.

Запознаването с  обитателите на животинския свят на Витоша включва и посещения в музеите на Совите, Водното конче и Мечките. Уменията за оцеляване в планината включват построяване на бивак, палене на огън, готвене на открито, използване на топографска карта и компас. За да се научим да не се страхуваме от високо и как да се връзваме с въже, и да се катерим, прекарваме един ден на въжена градина в Дендрариума и/или се катерим по скалите в района на х. Средец, с. Мърчаево, к.к. Боровец и местност “Комините”.

Тази година Горското ни училище ще предложи няколко нови дестинации и елемента.

Обикаляйки из Рила и Витоша съвсем сме подценили, планините Верила, Лозен, Люлин, Плана, Влахина, Малашевска, Милевска, Руй, Огражден, Средна гора, Лисец, Чудинска, Конявска, Ерулска, Парамунска, Еловишка, Земенска, Ездимирска, Пенкьовска, Завалска, Рудини, Вискяр, Черна гора и още доста прекрасни такива, които все още пазят дивата красота в себе си.

Ще се поразходим по тях, ще направим необходимото, да ни стъпят краката на техните върхове, ще пробваме да влезем в техните пещери, да се любуваме на техните реки и водопади и ще съберем много нови впечатления за заобикалящия ни свят.

Ще запазим походите по туристически маршрути в района на Златните мостове, Ветровала, Боянски водопад, хижа Алеко, Черни връх, резерват Бистришко Бранище, Плана, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница, с. Чуйпетлово, Драгоманско блато, с. Белчин, района на Сапарева баня, района на Бели Искър, Боровец, катеренето, въжената градина, готвенето, оцеляването, ориентирането и игрите.

Имаме си и ден-награда, в който ходим на басейн, за да възстановим силите си за следващата седмица 🙂

Но, преди всичко играем, приключенстваме и се забавляваме! 🙂

Примерна програма 2019-а

Ден 1 Турист:

Децата усвояват различни знания и умения за престой, поведение и ориентиране в планина. През този ден правим лек преход, посещаваме природонаучните центрове в планината и децата се учат как се използва карта и компас. Запознават се с работата на планинските спасители и правят симулативна спасителна акция. Правим си огън и си готвим на него.

Ден 2 Алпинист:

През този ден децата се запознават с катеренето на скали. Ползване на алпийска екипировка, начини на осигуряване, алпийски възли, пускане на рапел, техники на катерене по скали. Тук включваме и изграждане на бивак и техники за оцеляване в непредвидими условия.

Ден 3 Пътешественик:

Посещаваме интересни места и изследваме тяхната природа, история и забележителности.

Пример: Пещера Съева дупка, пещера Леденика, пещера Проходна, където научават за строежа на скалите.

Боровец – Царска Бистрица, Балчин бани – Цари мали град, Самоков, Рилски манастир, Клисура, Копривщица, местност Урвич – научават исторически факти.

Драгоманско блато – децата научават за биоразнообразието в света на влечугите, насекомите, птиците и животните, техните навици и начин на живот.

Ден 4 Приключенец:

Този ден е посветен на приключенски казуси и игри и посещение на въжена градина.

Ден 5 Плувец:

След тази „тежка“ програма идва ред и на заслужена „почивка“.  Отиваме на басейн в с. Рударци, Корали в с. Панчарево или комплекс Котвата в Сапарева баня. Там децата се учат на различни водно – спасителни техники, който има нужда от урок по плуване го получава от учител по плуване.

През този ден правим лексикон на преживяното, през това време децата показват нещата, които са научили от изминалата седмица и получават своите стикери.

  • Всяка седмица програмата е различна. Включваме ден, в който децата се занимават с приложни изкуства. Има ден за езда, посещение на ферма и запознаване със селскостопанската дейност.

Всеки ден се тръгва и се прибира от и на стадион “Васил Левски”. Ако мястото не ви е „най-удобното”, моля свържете се с нас за допълнителна уговорка.

  • Час на тръгване – 08.30ч.
  • Час на пристигане в София – 16.45ч.
  • Цена на курса  – 220 лв. за пет дни
  • Цена при записване за един ден – 50 лв.
  • Записване най-късно една седмица преди избраната от Вас дата!

За да потвърдите участие в нашите програми, моля да преведете капаро в размер на 100 лв. на банковата ни сметка:

Тодо Адвенчърс ООД

ОББ

КЛОН ТУНДЖА ОФИС АЛАБИН

BG33UBBS88881000917777

Основание за плащане: името на програмата, името на участника и желаните дати на записване.